PS-voorzitter Magnette persoonlijk voor beroep van MIVB tegen vonnis over discriminatie

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette zegt in persoonlijke naam voorstander te zijn van een beroep van de MIVB tegen het vonnis van de arbeidsrechtbank die de Brusselse openbaarvervoermaatschappij veroordeelde voor discriminatie bij de aanwerving. Hij vindt dat de beslissing door de MIVB-directie genomen had moeten worden, zonder politieke inmenging. Zo is maandag op het PS-hoofdkwartier te horen.

De Brusselse regering moet zich beraden of de MIVB in beroep moet gaan tegen de veroordeling door de arbeidsrechtbank omdat een vrouw met een hoofddoek niet werd aangeworven. De regeringscommissaris van Open Vld-signatuur stuurde het dossier naar de Brusselse regering door omdat het beheerscomité van de MIVB besliste om niet in beroep te gaan tegen het vonnis. 

Donderdag liet het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat de Brusselse regering de tijd zou nemen om het delicate dossier te bestuderen. Die heeft een twintigtal dagen om een standpunt in te nemen.

LEES OOK. MR en Ecolo drijven hoofddoekendebat op de spits: Bouchez wil dat ook Vlaamse Vivaldi-partijen zich uitspreken (+)

Bouchez vindt het “onsamenhangend”

“Het standpunt van de Parti Socialiste over het dragen van uiterlijke tekenen van overtuiging bij de overheid is onsamenhangend, onwerkbaar en schijnheilig. Het is ook een potentieel paard van Troje voor de toekomst en nu al een klap voor de neutraliteit van de staat.” Dat zegt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez maandag.

Voor MR-voorzitter Bouchez is het standpunt van PS “onsamenhangend, onwerkbaar en schijnheilig. Het is ook een potentieel paard van Troje voor de toekomst en nu al een klap voor de neutraliteit van de staat”, reageert hij. Het standpunt is onsamenhangend, “want ambtenaren mogen een uiterlijk teken van overtuiging dragen aan het loket als ze burgers ontvangen of hen een ticket verkopen. Maar busbestuurders mogen ze niet dragen. Wie kan dat uitleggen?”, vraagt hij zich af.

Het is voor Bouchez onwerkbaar, “want hoe gaan diensthoofden hun teams leiden als die verschillende taken kunnen uitvoeren? Hoe leg je aan ambtenaren uit dat hun carrière wordt afgeremd, terwijl ze dezelfde collega’s en dienst hebben aan de ene en de andere kant van hun bureau?” En het standpunt is volgens hem schijnheilig, “want je zou kunnen geloven dat uiterlijke tekenen van overtuiging worden verboden, terwijl in werkelijkheid door de koppeling van twee voorwaarden (contact met het publiek én een gezagsfunctie) een heel groot aantal ambtenaren ze kunnen dragen”.

De MR-voorzitter vindt dat de PS het principe van een sterke seculiere partij overboord gooit. “Haar standpunt komt dichter in de buurt van de communitaristische visie van Ecolo dan van de neutraliteit”, besluit hij.

LEES OOK

Nu in het nieuws