Charles Michel belt met Poetin: “Rusland kan een rol spelen in crisis rond Wit-Rusland”

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Voor de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel heeft Rusland een rol te spelen in de crisis rond Wit-Rusland door bij te dragen tot een vreedzame oplossing. Dat heeft Michel aan de Russische president Vladimir Poetin gezegd tijdens een telefoongesprek maandag.

Een kleine maand geleden veroordeelden de 27 lidstaten van de Europese Unie op een top de “illegale, provocerende en destabiliserende” activiteiten van Rusland. Op de top van 24 en 25 juni buigen de staats- en regeringsleiders van de 27 zich over een rapport over de politieke relaties tussen de EU en Rusland van de hoge vertegenwoordiger Josep Borrell. 

“Niet in ons belang”

De relaties met Rusland staan onder druk, onder meer door de opsluiting van de Russische oppositieleider Alexej Navalny en de toenadering van Moskou met Wit-Rusland na de kaping van een vliegtuig dat van Athene naar Vilnius vloog om een Wit-Russische kritische journalist te kunnen oppakken.  

De huidige toestand, “die er nog op achteruitgaat, is niet in het belang van een van de twee partijen”, legde Charles Michel aan Poetin uit, zo blijkt uit het verslag van het telefoongesprek dat de Raad verspreidde. “Rusland kan een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van een vreedzame oplossing van de crisis”, aldus nog Michel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws