Bijna aan de dertigers: volgende week vaccineert Gent zeven dagen per week

Els Meheus (53) was vorige week de 100.000ste gevaccineerde Gentenaar. Foto: fvv

Gent -

Geboren in 1980 of eerder? Dan heb je intussen je uitnodiging gekregen voor een vaccin. Intussen heeft iets meer dan de helft van de volwassen Gentenaars een eerste spuitje gekregen. Ook in de buurgemeenten is de kaap van vijftig procent gerond.

Het gaat vooruit. Vorige week woensdag werd de honderdduizendste gevaccineerde Gentenaar nog in de bloemetjes gezet, tegen het einde van deze week zitten we al meer dan 10.000 eerste prikken verder. Daarmee heeft 52 procent van de volwassen Gentenaars minstens één dosis van een coronavaccin gekregen.

Deze week wordt in Flanders Expo gevaccineerd van maandag tot en met zaterdag. Er zijn bijna 30.000 spuitjes beschikbaar, waarvan 16.000 eerste vaccins. “Volgende week breken we het voorlopige record”, zegt schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit). “Dan zijn 33.675 vaccins beschikbaar. We vaccineren dan zeven dagen per week, op drie dagen zelfs tot 22 uur.”

Dertigers

“Wanneer is het mijn beurt?”, vragen heel wat mensen zich af. Wel, het is bijna aan de dertigers. Iedereen die geboren is in 1980 of eerder, heeft intussen een uitnodiging gekregen. Als dat nog niet is gebeurd, bel je het best even naar de vaccinatielijn op 09-210.10.44.

Eind deze week gaat een nieuwe lading uitnodigingen de deur uit, maar het is nog te vroeg om precies te weten welke geboortejaren hun brievenbus in de gaten moeten houden. “Dat hangt af van een hele reeks factoren”, zegt schepen Coddens. “Hoeveel vaccins de komende weken beschikbaar zijn, hoeveel mensen tot nu toe zijn ingegaan op hun uitnodiging, hoeveel mensen geboren zijn in een bepaald jaar ...”

Geen prik gaat verloren

Hier en daar, onder meer in enkele Limburgse gemeenten, lopen de reservelijsten van Qvax stilaan leeg, nu steeds jongere mensen hun uitnodiging krijgen. Daar dreigen vaccins verloren te gaan. Dat probleem is in onze stad nog lang niet aan de orde. “Gent heeft gemiddeld een jonge bevolking”, zegt Coddens. “Er staan dus nog meer dan genoeg mensen op de reservelijst. Maar we houden het in de gaten, zodat elke dosis wordt geprikt.”

De buurgemeenten van Gent staan intussen op een zucht van de grens van zes op de tien gevaccineerde volwassenen. In Merelbeke is die zelfs al bereikt: daar kreeg 61 procent al minstens een eerste vaccin. Lochristi, De Pinte, Destelbergen, Sint-Martens-Latem en Evergem zitten allemaal boven de 55 procent.

Door Max Dedulle
AANGERADEN