Stuttgart-spits Silas die nog testte bij Anderlecht speelde onder valse identiteit door frauduleuze ex-makelaar

 ©  Tom Weller/dpa

De Congolese aanvaller Silas Wamangituka heeft aan zijn club VfB Stuttgart bekendgemaakt dat hij onder een valse identiteit bij het team gespeeld heeft. Dat heeft Stuttgart dinsdag in een mededeling gemeld. De spits, die aangeeft slachtoffer te zijn van een frauduleuze ex-makelaar, stond in 2017 op de radar van RSC Anderlecht.

Bron: BELGA

Stuttgart liet weten dat zijn echte naam Silas Katompa Mvumpa is. Ook zijn geboortedatum is niet de juiste. Volgens de club werd hij op 6 oktober 1998 geboren, en is hij een jaar ouder dan aangenomen.

De valse identiteit zou het werk zijn van de voormalige makelaar van Silas, die de voetballer bij hem liet inwonen in Parijs. Volgens het persbericht van de Duitse club had de voormalige zaakwaarnemer van de jongeman hem als het ware onder toezicht geplaatst, door zijn papieren in beslag te nemen en zijn geld te beheren. De identiteitsvervalsing diende om hem te doen breken met bepaalde contacten in Congo en kwetsbaar te maken voor chantage.

In 2017 stond hij als groot talent uit Congo op de radar bij Anderlecht, waar hij enkele testtrainingen afwerkte. Tot een overgang naar de Brusselse club kwam het evenwel niet. De vervalsing van zijn identiteit op zijn visum zou uit die periode dateren. Na enkele omzwervingen streek hij neer bij Paris FC in de Franse tweede klasse, waar hij doorbrak en Stuttgart hem in 2019 wegplukte.

“Ik heb de laatste jaren in permanente angst geleefd en heb me grote zorgen gemaakt om mijn familie in Congo”, verklaarde Silas. “Mijn verhaal openbaar maken was een moeilijke stap voor mij.” Stuttgart staat in contact met de Duitse voetballiga (DFL) over de kwestie maar vreest geen sanctie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten