Gents pionierswerk met verslaafden wordt model voor hele land

 

 ©  Belga

De manier waarop de Gentse rechtbank van eerste aanleg omgaat met drugsverslaafden die strafbare feiten hebben gepleegd, is een succesverhaal. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil het systeem daarom uitbreiden naar alle rechtbanken in ons land.

gn/belgaBron: BELGA

. "Met straffen alleen los je het niet op, we moeten verslaafden die feiten hebben gepleegd ook van hun probleem afhelpen”, aldus de minister bij een werkbezoek maandag aan de drugsbehandelingskamer (DBK) in Gent.

De eerste DBK werd in 2008 opgericht in Gent nadat twee magistraten uit het Gentse, Jorn Dangreau en Annemie Serlippens, op studiereis in de Verenigde Staten de werking van de 'Drug Treatment Courts' hadden bestudeerd.

Het principe van een DBK is dat een problematische gebruiker die strafbare feiten heeft gepleegd, strafvermindering (of zelfs kwijtschelding) kan krijgen als hij zich professioneel wil laten helpen om van zijn verslaving af te komen.

Uit een studie van de Universiteit Gent in 2009 blijkt dat het Gentse systeem een succesverhaal is: "In ongeveer 70 project van de dossiers wordt een hulpverleningstraject opgestart. In ongeveer de helft van de gevallen kent deze hulpverlening een positieve afloop en worden de voorwaarden die zijn opgelegd door de rechtbank nageleefd.”, aldus Van Quickenborne.

Justitie maakt nu jaarlijks 4,6 miljoen euro vrij om de aanpak in alle rechtbanken van eerste aanleg in ons land aan te bieden.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent