Alexander De Croo: “Verhogen nettolonen zal het aantrekkelijker maken om te gaan werken”

 

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Het akkoord om de lonen te doen stijgen zal mensen in de laagste looncategorie prikkelen om te gaan werken, waardoor meer mensen aan de slag zullen gaan. Zo reageert premier Alexander De Croo (Open Vld) op de kritiek van N-VA dat er geen activerende maatregelen in het ontwerpakkoord zitten. Ook de structurele kost van de maatregelen voor de regering zal beperkt zijn, verwacht de premier.

Eerste minister De Croo is tevreden dat de sociale partners met een akkoord gekomen zijn. “Het is goed dat op een moeilijk moment - het moment dat we uit de COVID-crisis komen - werkgevers en de vakbonden elkaar hebben gevonden. Vanuit de regering gaan we dit akkoord analyseren voordat we een oordeel vellen, maar het is een goede zaak dat de sociale partners zich gehouden hebben aan het kader dat de regering had opgelegd.”

LEES OOK. Sociaal akkoord: wat betekent dit voor jou? Wie zijn winnaars en verliezers? En is het definitief? (+)

Structurele kosten

De kritiek van oppositiepartij N-VA dat de maatregelen niets doen voor mensen die zonder baan zitten, wordt door de premier gepareerd. “We zullen kijken wat we nog moeten ondernemen om te vermijden dat de loonkosten veel zouden stijgen. Maar een van de elementen is dat je ervoor zorgt dat werken attractief is. Voor de mensen die in de laagste lonen zitten is het een goede zaak dat de nettolonen stijgen, want dat maakt het interessanter om te werken. Dat past in het beleid van deze regering, ervoor zorgen dat er meer mensen aan de slag gaan.”

Arbeidseconoom Stijn Baert gaf dinsdag aan dat het akkoord de regering zal opzadelen met grote structurele kosten, maar De Croo verwacht dat die kost beperkt zal zijn. “Op vlak van de landingsbanen zetten we bijvoorbeeld verder wat er in het verleden al bestond. Dit zorgt ervoor dat mensen die aan het einde van hun loopbaan komen, ervoor kunnen kiezen om te blijven werken, maar een beetje minder. Dat heb ik liever dan dat ze op brugpensioen gezet worden en helemaal aan de kant worden geschoven.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten