‘Superman’ Miguel Angel Lopez rijdt klimtijd van Armstrong én Froome aan flarden en degradeert tegenstand op mythische Ventoux

Miguel Angel Lopez (Movistar) heeft dinsdag de Mont Ventoux Dénivelé Challenge op zijn naam gebracht. ‘Superman’ Lopez soleerde op de kale berg naar de zege en won met bijna 2,5 minuten voorsprong op Oscar Rodriguez (Astana) en Enric Mas (Movistar).

Vincent Van Genechten

De derde editie van deze eendagskoers op en rond de Mont Ventoux ging op zoek naar een opvolger van Aleksandr Vlasov en Jesus Herrada. Met zeven WorldTour-teams aan de start kon de koers op heel wat belangstelling rekenen, mede ook wellicht omdat de kale berg volgende maand in de Tour de France wordt opgenomen, al wordt dan wel niet bergop gefinisht. Net zoals in de Touretappe moest het peloton twee keer over de berg, één maal via Sault, daarna via Bédoin.

Nadat de voorlaatste vluchter, van initieel zeven avonturiers, werd opgeraapt door de mannen van Movistar en AG2R, kon het peloton der favorieten op zoek naar de laatste koploper van de dag: Quentin Pacher. Miguel Angel Lopez besloot niet te lang te wachten bergop en viel op 12 km van de top aan. In geen tijd liet hij de andere favorieten achter en overvleugelde hij de Fransman.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Supertijd

In de achtergrond legde Movistar de wedstrijd lam en Lopez soleerde met 2:26 voorsprong op Oscar Rodriguez. Voor ‘Superman Lopez’ is het zijn derde zege van het seizoen voor zijn nieuwe team na rit- en eindwinst in de Ruta del Sol, eerder in mei van dit jaar.

Lopez deed 47 minuten en 35 seconden over de tweede beklimming van de Ventoux, richting Chalet Reynard. Daarmee hij 58 seconden sneller dan Lance Armstrong in 2002 en exact één minuut sneller dan Chris Froome in 2013. Goed voor de zesde tijd ooit.

Officieel staat de snelste tijd op de Franse berg nog steeds op naam van Marco Pantani, die er in 1994 exact 46 minuten over deed. De volledige top vijf wordt trouwens bevolkt met tijden uit de Ronde van Frankrijk van dat jaar.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Miguel Angel Lopez

2. Oscar Rodriguez +2’26”

3. Enric Mas +2’33”

4. Ben O’Connor +3’30”

5. Cristian Rodriguez +3’30”

6. Kenny Elissonde +4’02”

7. Michel Ries +4’45”

8. Simon Carr +5’41”

9. Carlos Verona +5’48”

10. Geoffrey Bouchard +6’10”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten