De machtsexplosie van Mathieu van der Poel: “Probeer dit niet zelf”

 

Mathieu van der Poel toonde zich ook dinsdag de sterkste in de Ronde van Zwitserland, goed voor een tweede zege op rij in de koers waar hij zondag voor het eerst is gestart. “Ik voel me goed”, was het understatement van de dag na z’n zege.

Vincent Van Genechten

Christophe Laporte en Julian Alaphilippe leken op twee junioren toen Van der Poel versnelde. “Waar ik al die energie vandaag haal? Goede vraag”, repliceerde de Nederlander bij de interviewer na de finish. “’Ik had een goede dag. Ik wilde de koers hard maken, net als gisteren op de laatste klim, maar er waren nog dertig tot veertig renners mee.”

Het aanvalletje met negen regens zette zich dus niet door, maar geen gesakker bij VDP. Met z’n sprint had hij nog een troef achter de hand. “Ik had bij de eerste passage aan de finish gezien dat de finish me wel lag. Lichtjes omhoog en dus besloten we de kaart van mijn sprint te trekken. Mijn ploegmaten deden ongelooflijk werk nog in die achtervolging en ik weet het af te maken.”

De laatste kilometer:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van der Poel ging naar eigen zeggen “op meer dan 250 meter van de finish” aan. “Ik wist dat ik mijn inspanning kon doortrekken”, klonk het. “Na een vlakke rit moet ik qua snelheid onderdoen voor de topsprinters, maar na een lastige rit weet ik dat ik bij de snelsten van het pak behoor.”

Wereldkampioen Alaphilippe, die werd gepiloteerd door Mauri Vansevenant, zag een Nederlandse hogesnelheidstrein passeren en had geen enkel verhaal. Ondanks een piek van 1.230 watt en een gemiddelde snelheid van 53,2 kilometer per uur. Straf, maar Van der Poel pakte in volle sprint uit met een piek van 1.449 watt in de laatste twaalf seconden.

“Probeer dit niet zelf”, schreef zijn trainer Kristof De Kegel op Instagram.

 

Van der Poel had overigens nog wat energie over om een bezoek te brengen aan het lokale automuseum van Pfaffnau.

 

LEES OOK

Nu in het nieuws