Jeff Bezos betaalt nog geen procent belastingen, en de andere superrijken betalen niet veel meer

Jeff Bezos 

Jeff Bezos ©  AP

In Amerika is er ophef ontstaan nadat het nieuwskanaal ProPublica naar buiten kwam met de belastingaangiften van de allerrijksten. Jeff Bezos (Amazon), Elon Musk (Tesla) en Michael Bloomberg (Bloomberg) blijken maar bitter weinig belastingen te betalen. Dankzij allerlei achterpoortjes kunnen ze hun vermogen legaal verborgen houden voor de fiscus, zo blijkt.

Nina BernaertsBron: NYTimes, ProPublica, CNN

President Joe Biden gaat straks de belastingen voor de allerrijksten verhogen van 37 naar 39,6 procent van hun inkomen. Maar dat zal voor ondernemers zoals Bezos, Musk en Bloomberg weinig uitmaken, schrijft ProPulica. Zolang de belastingen vooral op inkomens berekend worden en niet op het totale vermogen zal er weinig veranderen.

De documenten die ProPublica naar buiten brengt, tonen de onregelmatigheden in de Amerikaanse belastingwet. Ter illustratie: op een gezamenlijk vermogen van 401 miljard dollar, werd er amper 13,6 miljard aan belastingen betaald. Zo zouden miljardairs hun belastingaangifte serieus kunnen drukken door creatief om te springen met hun geld. Ze betalen zichzelf alleszins geen toplonen uit net omdat die zo zwaar belast worden. Verder lenen ze grote sommen geld via industriële holdings en de rentes die ze erop betalen, kunnen ze dan van hun belastingen aftrekken. Jeff Bezos zou zo in 2007 zelfs geen cent belastingen betaald hebben. In 2011 - toen hij al 18 miljard waard was - gaf hij de verliezen aan van zijn bedrijf en trok hij nog geld terug voor zijn kinderen.

LEES OOK. Bernard Arnault vs Jeff Bezos: luxekoning strijdt met keizer van het online shoppen om eerste plaats in rijkenlijst

Elon Musk 

Elon Musk ©  AP

Zakenman Warren Buffett spant de kroon in het onderzoek, hoewel hij in de media zogezegd een voorstander is van hogere belastingen voor de rijken. Hij betaalde maar 0,10 procent belastingen. Bij Jeff Bezos was dat 0,98 procent, bij Michael Bloomberg 1,30 procent en bij Elon Musk 3,27 procent.

De belastingdienst wilde niet reageren op de onthullingen maar is wel een intern onderzoek gestart naar het lek. De miljardairs die met naam en toenaam in het stuk staan, zeggen dat ze de belastingen betaald hebben die ze moesten betalen.

De roep om dus ook het vermogen van een individu te belasten wordt zo nog sterker. De democratisch senator Elizabeth Warren pleit zelfs voor een extra belasting van 2 procent op iemands vermogen. Zo worden huizen, aandelen, bedrijven, boten en alles wat iemand bezit extra belast. De president is geen voorstander van het idee. Hij zei in een tweet wel dat de belastingverhoging niet zou gelden voor mensen die minder dan 400.000 dollar (328.000 euro) per jaar verdienen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws