Vertrouwensstemming voor anti-Netanyahucoalitie op zondag

Parlementsvoorzitter Yariv Levin kondigde aan dat zondag een speciale zitting gehouden wordt. 

Parlementsvoorzitter Yariv Levin kondigde aan dat zondag een speciale zitting gehouden wordt. ©  AFP

Bron: BELGA

Het Israëlische parlement komt zondag samen voor de langverwachte vertrouwensstemming voor de nieuwe regering. Dan moet duidelijk worden of de coalitie die een einde wil maken aan de twaalf jaar durende heerschappij van premier Benjamin Netanyahu erin slaagt om voldoende steun te vinden.  

Parlementsvoorzitter Yariv Levin kondigde dinsdag aan dat zondag een speciale zitting gehouden wordt. De vertrouwensstemming is de laatste horde voor de diverse coalitie die in extremis op 2 juni gevormd werd door oppositieleider Yair Lapid.

LEES OOK. Historische coalitie in de maak in Israël: Palestijnen mee in uiterst verdeelde regering, die als enige doel heeft Netanyahu buitenspel te zetten (+)

De coalitie verzamelt twee linkse partijen, twee partijen uit het centrum en drie rechtse, waaronder het radicaalnationalistische Yamina. Ook het conservatief-islamitische Raam maakt voor het eerst deel uit van de Israëlische regering. De toekomstige regering heft een heel krappe meerderheid van 61 van de 120 parlementsleden.

LEES OOK. Historische verkiezingsuitslag maar tegen welke prijs? Einde van Netanyahu dreigt tot bloedvergieten te leiden (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten