Geen drie op drie voor Mathieu van der Poel in Zwitserland: vluchter Bissegger pakt zege

 

 ©  EPA-EFE

De Zwitser Stefan Bissegger (EF Education-Nippo) heeft woensdag de vierde rit in de Ronde van Zwitserland (2.UWT) op zijn naam geschreven. Hij haalde het in een sprint van Benjamin Thomas (Groupama-FDJ) en Joey Rosskopf (Rally Cycling). Edward Theuns won de sprint van het peloton ruim vijf minuten later. De Nederlander Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), die de voorbije dagen zijn bloedvorm toonde met winst in de tweede en derde etappe, blijft in het algemene klassement aan kop.

Vincent Van Genechten

De derde rit in lijn in de Ronde van Zwitserland vormde een derde kans voor Mathieu van der Poel op de zege. Dat stak hij dinsdagavond niet weg na zijn tweede overwinning, maar hij besefte ook dat het niet makkelijk zou worden. Alpecin-Fenix maakte meteen al zijn intenties duidelijk na de start toen het verschillende keren aanvalspogingen teniet deed door het hoge tempo. Finaal zou dan toch een groep van zes zich weten los te rukken van het peloton: onze landgenoten Jelle Wallays en Edward Theuns, Antwan Tolhoek, Marcus Burghardt, Hugo Houle en Simon Pellaud. Veel voorsprong kregen ze nog altijd niet van de formatie van Mathieu van der Poel en het bleef onrustig in het peloton.

 

 ©  EPA-EFE

Uiteindelijk zouden ze weer tot de orde geroepen worden en viel alles te herdoen. Pas op km 100 ongeveer wist een groep van vier meer voorsprong bij elkaar te fietsen: Benjamin Thomas, Joey Rosskopf, Stefan Bissegger en Joel Suter. In geen tijd steeg hun voorgift naar vijf minuten, finaal zelfs naar acht minuten. Even leek het peloton nog op jacht te gaan naar de vluchters, met Movistar en Cofidis op kop, maar plots drongen deze twee teams niet meer aan en op zo’n 33 km van het einde werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat.

De kopgroep dunde na de laatste hindernis van de dag, de Saanenmöser, een klim van 7,5 km aan 4,4%, uit tot drie stuks en aan de finish sprintte Bissegger naar de zege. Het peloton finishte op ruim vijf minuten met Mathieu van der Poel in het pak. Hij blijft leider met één seconde voorsprong op Julian Alaphilippe.

Bissegger: “Eindelijk win ik in eigen land”

Stefan Bissegger moest in de openingstijdrit zijn landgenoot Stefan Küng nog vier seconden voorlaten en vrede nemen met een tweede plaats, woensdag schoot hij wel raak. “Eindelijk”, sprak hij na afloop. “Dit is karma, want zondag had ik geen geluk en nu wel.”

Bissegger sprong weg met drie anderen en deze keer bleef de vlucht wel vooruit. In de sprint klaarde hij de klus en daar was hij maar al te blij mee. “Eindelijk win ik in eigen land. Zaterdag had ik pech met het weer en was Stefan me nog voor. Winnen in de Ronde van Zwitserland is bijzonder mooi.”

Voor de 22-jarige hardrijder is het zijn derde profzege. Eerder dit jaar won hij de tijdrit in Parijs-Nice, in 2019 toonde hij zich de sterkste in de Ronde van de Ain. “Die zege in Parijs-Nice, op het hoogste niveau was heel mooi, maar dit voelt nog iets beter. Dit is echt mijn mooiste overwinning. Tijdritten zijn voor specialisten, terwijl dit een ‘echte’ etappe is. En dan ook nog eens voor eigen volk, dat maakt het nog specialer.”

Nochtans liep het bijna fout in het slot. “Ik wilde mijn sprint niet afwachten”, eindigde hij. “Ik zag dat ik de beste daler was en ging er dus voor, maar toen ik een bocht verkeerd inschatte ging ik bijna onderuit. Gelukkig bleef ik overeind en sprint ik nog naar de zege.”

Rit 4: uitslag

1. Stefan Bissegger (Zwi) de 171 km in 3:46:21

2. Benjamin Thomas (Fra)

3. Joey Rosskopf (VSt)

4. Joel Suter (Zwi) op 0:23 ;

5. Edward Theuns (Bel) 5:16 ;

6. Sebastián Molano (Col) ;

7. Omar Fraile (Spa) ;

8. Mike Teunissen (Ned) ;

9. Fred Wright (GBr) ; 10. Michael Matthews (Aus)

Stand

1. Mathieu van der Poel (Ned) de 10,9 km in 12:40:51

2. Julian Alaphilippe (Fra) op 0:01

3. Stefan Küng (Zwi) 0:04

4. Maximilian Schachmann (Dui) 0:06 ;

5. Mattia Cattaneo (Ita) 0:13 ;

6. Iván García (Spa) 0:16 ;

7. Richard Carapaz (Ecu) 0:17 ;

8. Neilson Powless (VSt) 0:29 ;

9. Andreas Kron (Den) 0:37 ;

10. Stefan Bissegger (Zwi) 0:38

LEES OOK

Nu in het nieuws