Rode Duivel Yannick Carrasco heeft veel zin in het EK: “Ik ben op mijn best momenteel”

 ©  Isosport

Prijzen verzamelen als Thibaut Courtois, fitnessen als Romelu Lukaku en voetballen als Eden Hazard. In zijn derde grote toernooi lijkt Yannick Carrasco (27) klaar voor een hoofdrol bij de Rode Duivels. “Het doet deugd de waardering van het publiek te voelen.”

Bart Lagae

Marouane Fellaini deed het voor Euro 2016, Dries Mertens voor het WK 2018 en Yannick Carrasco voor Euro 2021: een opvallende geblondeerde coupe om een toernooi mee aan te vatten. Door zijn haren te verven trekt Vilvoordenaar Yannick Carrasco een vette streep onder het successeizoen met zijn club. En probeert hij te focussen op wat komt.

Bondscoach Roberto Martinez prees vorige week de inzet van de Rode Duivel met Spaans-Portugees bloed. “Yannick en Romelu Lukaku hebben elk een titel met hun club gewonnen. Soms zie je bij zulke spelers een vorm van decompressie als het seizoen gedaan is. Dat gevoel heb ik bij Yannick en Romelu helemaal niet.”

11 kilometer per match

Bij Romelu Lukaku is leven voor zijn sport een tweede natuur. Maar ook Yannick Carrasco is een voetballer met een ijzeren discipline en de brandende wil om een van de besten te zijn. Dat ook hij elke dag in de fitness zit, is minder bekend.

“Als profvoetballer wil je altijd sterker worden”, zegt Carrasco. “Hier bij de Rode Duivels werk ik met Lieven (kinesist Maesschalck, red.). Ik zit veel in de fitness en werk elke dag aan mijn fysiek. Op dit moment voel ik me supersterk en kan ik alle matchen aan. Ik loop ongeveer elf kilometer per wedstrijd en dat om de drie dagen.”

“De titel met Atlético is voorbij”, zegt Carrasco. “Dat was mooi voor mijn carrière, maar ik ben nu volop geconcentreerd op Euro 2021. We zijn drie dagen voor het begin van het toernooi. Le sérieux commence. Je voelt dat de concentratie bij iedereen groeit.”

 ©  BELGA

Voor Carrasco wordt Euro 2021 zijn derde grote toernooi als Rode Duivel. Hij was er voor het eerst bij in Frankrijk 2016, toen nog onder Marc Wilmots. “Ook toen werd er veel van mij verwacht. Ik had net met Atlético de finale van de Champions League gespeeld (en gescoord, red.). Ook toen werd er gezegd: Yannick kan een sleutelspeler zijn. Het is in Frankrijk misschien iets minder gegaan dan de mensen verwachtten. Zowel voor mij als voor België.”

Wilmots’ opvolger Roberto Martinez bedacht een nieuwe rol voor Carrasco. Niet langer als mogelijke wisseloplossing voor Eden Hazard, Kevin De Bruyne of Dries Mertens, maar als wing back op links. Omdat hij makkelijk meters maakt, trok Martinez Carrasco een rijtje achteruit. De resultaten waren bevredigend. Maar op het moment van de waarheid, de kwart­finalewedstrijd tegen Brazilië, zat de speler van Dalian Yifang plots op de bank. Nacer Chadli speelde in zijn plaats en de rest was geschiedenis. “Het WK was spectaculair voor België, maar daar speelde ik in een andere rol”, zegt Carrasco. “Het is heel duidelijk welke positie mijn voorkeur wegdraagt. Ik ben een aanvallende flank van nature. Van jongs af aan speelde ik daar al. Automatisch is dat mijn favoriete plaats.”

Ten tijde van het WK speelde Carrasco in China bij Dalian Yifang, waar hij bijna 2,5 jaar voetbalde. In de zomer van 2020 keerde hij terug naar Atlético Madrid. Zijn eerste seizoen was een voltreffer, met meteen een Spaanse titel. “Toen ik in China was, heb ik pas echt mijn geluk in Europa weten te waarderen. In Europa vind je alles altijd maar normaal. Als je dan ergens gaat waar het minder is, weet je wat je mist. Die passage heeft me zeker volwassener gemaakt.”

 ©  BELGA

“Toen ik terugkeerde bij Atlético was ik een rijpere speler. Diego Simeone was niet veranderd, maar ik wel. Ervaring is heel belangrijk voor een voetballer. Je kent je lichaam beter en je weet wat je ervoor moet doen. Ook tactisch ben je sterker. Je weet beter wanneer je moet lopen en welke posities je moet innemen. Je wil altijd beter worden in je carrière. Ik heb nog enkele mooie jaren voor mij.”

Scherp kantje

In de schaduw van toppers als Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku kon Carrasco niet altijd in het zonnetje staan. Maar nu er achter de namen van Hazard en De Bruyne vraagtekens staan, lijkt zijn moment aangebroken. De titel die hij in Spanje won, lijkt ook de publieke opinie in België te hebben overtuigd. “Door mijn inspanningen voor de ploeg kan ik terugblikken op een volmaakt seizoen met Atlético. Ik heb veel opgeofferd voor de ploeg, maar ik kon ook individueel beslissend zijn. Ik was een basisspeler in een kampioenenploeg. Ook voor België heb ik altijd mijn truitje natgemaakt, maar het klopt dat ik nu meer affectie voel. Het doet plezier de waardering te voelen van de fans en van heel België.”

Toch zal Carrasco een bepaald scherp kantje nooit verliezen. Tijdens de oefenwedstrijden liet hij zich enkele keren gelden in discussies met tegenstanders. “Dat haalt me niet uit mijn spel, dat is net mijn karakter. Als je nooit reageert en altijd passief blijft, heb je geen winnaarsmentaliteit. Die mentaliteit is net het sterkste punt van mijn karakter.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten