Vlaamse regering legt energiebesparende ingrepen op aan niet energie-intensieve bedrijven

Bron © BELGA

Foto: Karel Hemerijckx

De Vlaamse regering legt energiebesparende maatregelen op aan een duizendtal niet energie-intensieve ondernemingen.

“Niet energie-intensieve bedrijven verbruiken gemiddeld evenveel energie als 260 tot 870 Vlaamse gezinnen. Het besparingspotentieel bij hen is dus enorm groot. Ook zij zijn een deel van de oplossing als we onze energiebesparingsdoelstelling willen behalen”, legt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) uit.

Voor energie-intensieve bedrijven gelden al langer energiebesparende maatregelen. De Vlaamse regering trekt die lijn nu ook door naar een duizendtal niet energie-intensieve bedrijven.

Ondernemingen met een energiegebruik tussen 0,03 en 0,1 Petajoule per jaar zullen gevraagd worden om energieaudits op te maken of energiebalansen op te stellen. Bedoeling is dat bedrijven op een kostenefficiënte manier hun energiebesparingspotentieel realiseren. Voor de bedrijven in de categorie met een energiegebruik van 0,05 tot 0,1 Petajoule zal het verplicht worden om rendabele maatregelen uit te voeren.

Die verstrengde aanpak met verplichtingen is nodig, meent minister Demir. De focus van die ondernemingen ligt niet altijd bij het nemen van energiebesparende maatregelen. “Door de sector haalbare verplichtingen op te leggen, wil de Vlaamse regering sneller vooruitgang boeken”, zegt Demir. “Met deze versterkte regelgeving wordt ook tegemoetgekomen aan de Europese verplichting om specifieke acties te ontwikkelen gericht op het energiegebruik van kmo”s. Over de voorstellen gaan we nu met de verschillende stakeholders in overleg.”

Door cevt
AANGERADEN