Drie hangbuikvarkens gevonden door de brandweer zoeken nieuwe thuis

Gent -

Een hangbuikzwijn als huisdier: waarom niet? In de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent wachten er drie op een nieuwe thuis. Van hun toekomstige baasje(s) verwachten ze liefde en verzorging in een grote tuin.

In de faculteit Dierengeneeskunde hebben ze al schapen, geiten en zelfs een kangoeroe op weg geholpen naar een nieuwe eigenaar, maar nu verzorgen ze tijdelijk drie hangbuikzwijnen. Die dieren heeft de brandweer in de buurt gevonden.

“We weten dus niet waar ze vandaan komen”, vertelt professor Frank Gasthuys. “Daardoor weten we ook niet of de hangbuikvarkens gewoon zijn om mensen te zien of niet. Het is nog een beetje zoeken en daarom verkiezen we een adoptiebaasje met ervaring.” (lees verder onder foto)

Drie hangbuikvarkens gevonden door de brandweer zoeken nieuwe thuis
Foto: IF

Twee van de hangbuikzwijnen zijn beren die zestig en tachtig kilogram wegen. Hun slagtanden heeft de faculteit onder verdoving voor de veiligheid ingekort. Zij worden het liefste samen geadopteerd. “Een dier blijft altijd een beetje onvoorspelbaar”, zegt Gasthuys. “Daarom hebben ze een grote tuin nodig die goed omheind is, zodat ze niet kunnen ontsnappen. In de winter slapen ze best in een soort tuinhuis als het vriest.”

Speciale maaltijden hoef je niet te bereiden voor de hangbuikvarkens, want ze eten gewoon commercieel voedsel uit de dierenwinkel. Wel hebben ze liefde en verzorging nodig. “De dieren zijn door de brandweer gevangengenomen met netten, dus ze hebben daar de schrik van hun leven meegemaakt. Je moet er natuurlijk geen hele dagen bij zitten, maar je moet ze wel aandacht geven en op hun gemak stellen”, zegt Gasthuys.

Wie geïnteresseerd is, kan een bericht sturen naar de facebookpagina van de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent.

Door Lotte Ruysschaert
AANGERADEN