Duizenden gezinnen in Vlaanderen kunnen stroom en gas niet betalen

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Wegens geldgebrek moeten duizenden gezinnen in Vlaanderen het soms uren, in sommige gevallen zelfs dagen, aan een stuk stellen zonder stroom of gas. Dat blijkt donderdag uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. In de winter wordt zelfs kou geleden om hoge facturen te vermijden.

Wie in Vlaanderen zijn energiefactuur niet kan betalen, belandt bij de netbeheerder. Als er dan nog betalingsmoeilijkheden zijn, wordt er een budgetmeter geplaatst. Die budgetmeters zijn voortaan digitaal. De gezinnen moeten die dan zelf opladen, met een prepaidfunctie.

5 keer zonder elektriciteit

Maar uit cijfers van de Vreg blijkt dat er bij die gezinnen niet altijd geld is om de budgetmeters op te laden en dus elektriciteit en aardgas te verbruiken. Van de meer dan 18.000 geactiveerde digitale budgetmeters is het in 2020 bij meer dan 1.900 van de meters zowat 9.000 keer voorgevallen dat de gezinnen niet hebben opgeladen en dus geen elektriciteit hadden. Anders gezegd betekent dit dat ongeveer 10 procent van de gezinnen met geactiveerde digitale budgetmeters gemiddeld 5 keer zonder elektriciteit heeft geleefd in 2020. “Frappant hoog”, klinkt het bij de Vreg. Bij de meesten duurde dat minder dan een dag, maar bij 10 procent van die groep duurde de zelfafsluiting meer dan een dag.

Voor aardgas liggen de cijfers nog hoger. Hier sloot meer dan een derde (37 procent) van de gezinnen zich soms af van de meter, en dit gemiddeld vier keer. In een derde van de gevallen was dat langer dan 24 uur. Opvallend: dat gebeurt vooral in de koudste maanden. “We kunnen er dus van uitgaan dat er heel wat gezinnen kou lijden in de winter om hoge energiefacturen te vermijden”, concludeert de Vreg.

AANGERADEN