Yves Lampaert lanceert ‘Remco de aërokogel’, Evenepoel is opgetogen: “Eindelijk een goede bijnaam”

 

De Kleine uit Schepdaal, daar moest hij het voorlopig mee doen. Maar met een jolige flapuit als Yves Lampaert in de buurt is een nieuwe bijnaam snel gevonden. “Remco, dat is een aërokogel”, bewierookte hij zijn jonge ploegmaat bij Deceuninck - Quick Step. En de ‘aërokogel’ deed zijn nieuw koosnaampje alle eer aan. Hij won de tijdrit in Knokke-Heist met twee seconden voorsprong op… Yves Lampaert.

Lampaert lanceerde de nieuwe bijnaam meteen na zijn chronorace, op een moment dat hij in de ‘hot seat’ plaatsnam. Gevraagd of hij dacht dat Evenepoel onder zijn tijd zou duiken, moest de West-Vlaming niet lang nadenken. “Natuurlijk. Want Remco, dat is een aërokogel.”

En dat bewees hij door de snelste tijd te rijden, al was het verschil nipt. “In het tweede deel kon ik misschien wat profiteren van mijn aërodynamica”, zei Evenepoel. Hierop geconfronteerd met zijn nieuwe bijnaam kon er bij Evenepoel een brede glimlach af. “Aërokogel is wel een leuke bijnaam. Eindelijk hebben ze een goede bijnaam voor mij gevonden.”

Eerste zege

Uiteraard was Evenepoel opgezet met zijn overwinning, exact driehonderd dagen na zijn val in de Ronde van Lombardije. “Uiteraard doet dit deugd, na de blessure en de lange periode van inactiviteit”, zei de dagwinnaar na afloop. “Na al het harde werk, het afzien… Ik moet iedereen rondom mij bedanken die mij hebben geholpen om terug op dit niveau te komen: mijn ouders, mijn vriendin Oumi , de korte familie… Zij zijn mij altijd blijven steunen. Ook Oumi was erbij, voor het eerst sinds Lombardije. Dan is het leuk dat ik kan winnen, hé. Dit soort vlakke en korte tijdritten zijn nochtans niet mijn favoriete parcoursen maar ik was er echt wel op gebrand om de rapste tijd te rijden. Gisteren was ik toch wat teleurgesteld dat ik de ritwinst niet kon pakken, na zo hard te hebben gewerkt. Vandaag wou ik echt de etappe winnen en dat is gelukt. Temeer omdat het toch ook al een tijdje geleden was dat de ploeg nog eens kon winnen. Acht mei, als ik me niet vergis. Nu ja, als wij een tijd niet winnen, is dat een verrassing. Ik ben er zeker van dat de ploeg blij zal zijn dat er opnieuw gewonnen is.”

De Vlaams-Brabander had zich sinds zijn opgave in de Giro meer op het tijdrijden toegelegd, bekende hij. “Door mijn gewichtsverlies had ik het gevoel dat ik op het vlakke minder kracht kon ontwikkelen. Dus was ik de jongste weken weer wat vaker op mijn tijdritfiets te vinden. Het is leuk om zien dat mijn inspanningen meteen vruchten afwerpen. Een kilootje of twee mogen er momenteel weer bij maar richting Tokio, waar weer meer geklommen zal worden, mogen die er weer af.”

De zege ging wel ten koste van ploegmaat Yves Lampaert, de ‘uitvinder’ van zijn nieuwe bijnaam. “Het is wat jammer voor Yves dat ik hem, als laatst gestarte renner, net nog passeer met twee seconden voorsprong. We zeiden voor de start nog dat we één en twee zouden kunnen worden vandaag. Het is plezant dat dit nu gelukt is. Toen ik in afwachting van mijn start zijn tijd vernam, was ik toch wel wat verrast. Hij kneep er meteen vijftien seconden af, wat toch een grote kloof was. Ik wist toen al dat het moeilijk zou worden om hem te kloppen. En dat was het ook.”

Makkelijk was het niet geweest, bekende Evenepoel. De vlakke wegen zijn niet zijn favoriet ding. “Dat stuk na het tussenpunt na de bocht viel wel serieus tegen, daar was het wind vol op de kop. Ik heb daar dan wel het voordeel met mijn aëro.”(jswk/gvdl)

LEES OOK

Nu in het nieuws