Airbus wil passagiersvliegtuig volledig op biobrandstof laten vliegen

 

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

Airbus en andere Franse luchtvaartondernemingen willen eind dit jaar een vliegtuig met 100 procent duurzame brandstof testen. Voor de testvlucht zal een A320neo-passagiersvliegtuig ingezet worden, zo werd donderdag in Toulouse bekendgemaakt.

De testvlucht moet duidelijk maken of 100 procent “Sustainable Aviation Fuel” (SAF) compatibel is met de motoren en brandstofsystemen van commerciële vliegtuigen en van helikopters. 

“Dit project zal voor het eerst de uitstoot van een vliegtuig met één gangpad, dat vliegt op 100 procent SAF, tijdens de vlucht meten”, klinkt het in een persbericht. Biobrandstoffen moeten de uitstoot van vliegtuigen beduidend verminderen.

LEES OOK. Air France-KLM voert eerste langeafstandsvlucht uit met bakolie

Airbus werkt samen met technologieconcern Safran, vliegtuigbouwer Dassault Aviation, het Franse onderzoekscentrum voor lucht- en ruimtevaart (Onera) en het Franse ministerie van Transport. 

Luchtvaartmaatschappij Air France voerde in mei voor het eerst een langeafstandsvlucht uit met SAF. Het ging toen om een mix van normale kerosine met uit gebruikte bakolie afkomstige biobrandstof.

LEES OOK

Nu in het nieuws