Hoofdverdachten in dossier chaletmoord leggen tegenstrijdige verklaringen af

Hilal Makhtout werd vermoord teruggevonden in het buitenverblijf in Forzee in de buurt van Rochefort 

Hilal Makhtout werd vermoord teruggevonden in het buitenverblijf in Forzee in de buurt van Rochefort ©  sudpresse

Bron: BELGA

Na het uitstellen van de reconstructie door de coronapandemie kon donderdag eigenlijk de reconstructie plaatsvinden van een bepaald onderdeel van het onderzoek naar de martelmoord op de 33-jarige Genkenaar Hilal Makhtout. Dat resulteerde in vijf tegenstrijdige verklaringen en onduidelijkheid over wie nu Hilal de zwaarste letsels toebracht.

In het gerechtelijk onderzoek naar de uiterst gewelddadige dood van Makhtout werden elf verdachten opgepakt. De wedersamenstellingen bij de federale gerechtelijke politie waren voor de betrokkenen live via een scherm te volgen in verschillende ruime zalen, zodat de nodige afstand bewaard kon worden. Ook het aantal aanwezigen werd beperkt. Enkele burgerlijke partijen woonden de wedersamenstelling donderdag met hun advocate bij.

LEES OOK. Verdachte in onderzoek naar foltermoord na twee jaar vrijgelaten zonder voorwaarden (+)

Nadat ieder van de vijf verdachten donderdag zijn deel had getoond aan de onderzoeksrechter, volgde nog een confrontatie tussen de versies van de jongemannen. Donderdag kwamen onder meer de gebeurtenissen aan de Koning Boudewijnlaan in Genk aan bod, waar Makhtout verbleef en ook aan de garage aan de Eikenlaan in Genk, waar hij ook mishandeld werd. Het ging om de feiten van zondag 10 maart 2019 tot het vertrek naar het vakantiehuisje in Forzée op maandag 11 maart 2019. Volgende week donderdag wordt het volgende deel van de reconstructie gehouden in het gebouw van de FGP. Dat zal gaan over de aanvang van de gevangenneming van Hilal in de garagebox aan zijn appartement in Genk op zaterdag 9 maart 2019.

Vergelding

Slachtoffer Hilal zou een partij van drie kilo coke met een straatwaarde van zo’n honderdduizend euro hebben doen verdwijnen. Anderzijds zou ook een kluis met de opbrengst van de cokehandel zijn leeggehaald. De foltering begon in zijn woonplaats aan de Koning Boudewijnlaan in Genk. Hij werd naar nog twee andere plaatsen gebracht, voordat het richting Forzée in de Ardennen ging. Op 12 maart 2019 ontdekte de verhuurder van de chalet het stoffelijk overschot.

LEES OOK. Reconstructie foltermoord uitgesteld door corona (+)

Op 9 maart 2019 was de vergeldingsactie of strafexpeditie tegen Makhtout gestart. Hij zat wiet te roken in de garagebox van zijn studio aan de Koning Boudewijnlaan, toen zijn gemaskerde belagers opdoken en hem meteen lastigvielen. Het slachtoffer zou vastgebonden zijn en nadien bewerkt met een brandende sigaret en een taser en geslagen met een hamer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten