WoninGent vraagt boete met uitstel voor verhuur ‘schimmelwoningen’: “Geld kan beter naar woningen gaan”

 

 ©  FVV

Gent -

Een boete volledig met uitstel. Dat vraagt WoninGent, omdat de huisvestingsmaatschappij zeventien ongeschikte panden bleef verhuren. De procureur-generaal gaat daarmee akkoord: “Het geld wordt beter besteed aan het in orde stellen van de woningen.”

Olivier Scheir

“Soms sliepen we met vijf in de living omdat de schimmel in de slaapkamer te erg was. Mijn kinderen werden ziek, er was geen elektriciteit en de tocht kwam door de ramen. Ik stuurde mails naar de burgemeester, schepenen en WoninGent, maar we kregen geen gehoor.”

Huurster Nadia Van Hecke schetste gisteren op de zitting van het Gentse hof van beroep nogmaals in welke toestand ze moest wonen. De bal ging pas aan het rollen toen het VRT-programma Pano de ‘schimmelwoningen’ van de Sint-Bernadettewijk aan het land toonde.

200.000 euro

Zeventien woningen, onder meer ook in de Jubileumlaan, waren onbewoonbaar en werden toch verhuurd. WoningGent kreeg daarvoor een boete van 200.000 euro, waarvan 120.000 euro met uitstel. Maar de woonmaatschappij ging in beroep. Niet om de vrijspraak te vragen, maar om begrip.

 

 ©  DVH

Intussen zijn elf van de zeventien woningen al hersteld. “WoninGent haalt 29 miljoen euro uit huurinkomsten, terwijl het onderhoud alleen al 24 miljoen euro kost”, duidde meester De Boel. WoninGent beloofde beterschap en heeft een plan van aanpak klaar tot 2030, onder meer voor de afbraak van de Bernadettewijk.

Woningen in orde stellen

De procureur-generaal toonde begrip en vorderde dezelfde boete, maar ditmaal volledig met uitstel en zonder verbeurdverklaring. “Het geld kan beter worden besteed aan het in orde stellen van de woningen.”

Voorafgaand aan de zitting hielden enkele sympathisanten van de Bernadettewijk een actie. Ze dienden een verzoek in om te worden gehoord op de Gentse gemeenteraad. “We hebben 3.000 handtekeningen verzameld en op 21 juni mogen we onze zaak naar voren brengen.”

Het hof doet uitspraak op 17 september.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent