Projectontwikkelaar plant 500.000 cannabisplanten op bouwgrond (en dat is volkomen legaal)

Brussel / Sint-Jans-Molenbeek -

Binnenkort groeien er cannabisplanten op een grote bouwgrond in het centrum van Molenbeek, en dat is helemaal de bedoeling. Een projectontwikkelaar begint er pas volgend jaar met de bouw van kantoren en appartementen, maar laat de planten nu al groeien als grondstof voor isolatie.

Het gaat om de mannelijke hennepplanten, die niet geschikt zijn om drugs van te maken. Maar als isolatiemateriaal zijn ze wel in opmars, al was dat tot nu toe vooral het geval in kleinschalige projecten.

Door de isolatie te kweken op de plaats waar ze uiteindelijk in de gebouwen terecht zal komen, wil de projectontwikkelaar duurzaamheid naar een nieuw niveau tillen. “Het gaat om een CO2-negatief product omdat de planten tijdens hun groei bijna 5 ton CO2 zullen opnemen uit de Brusselse lucht”, zeggen ze bij projectontwikkaar Revive. “De 500.000 planten zullen wel niet volstaan voor alle isolatie die we nodig hebben. Afhankelijk van hoe goed ze groeien, dekken ze tussen de 10 en de 30 procent.”

De producent van het isolatiemateriaal ligt in Herzele, waar Exie op industriële schaal hennep kweekt en vermengt met kalk om er isolatiemateriaal van te maken. Op de site komen naast 79 huurappartementen ook werkplekken.

Door kba
AANGERADEN