Meer vaccins dan ooit onderweg naar Gent: “Er is een monsterlevering op komst”

Steeds jongere mensen krijgen hun coronavaccin. Foto: Jan Van der Perre

Gent -

Het prikken in Flanders Expo gaat steeds sneller. Week na week wordt het voorlopige record gebroken. Volgende week zijn er zo’n 31.000 vaccins beschikbaar, maar de week nadien volgt een ‘monsterlevering’. Er worden dan maar liefst 41.000 dosissen verwacht.

“Het gaat goed vooruit”, zegt schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit). “De komende twee weken krijgen opgeteld zo’n 54.000 Gentenaars hun eerste prik.” Daarbovenop krijgen 17.000 mensen hun tweede dosis. Er wordt dan ook iedere dag van de week gevaccineerd in Flanders Expo, op weekdagen zelfs tot 22 uur.

Steeds jongere mensen krijgen hun uitnodiging toegestuurd voor een vaccin. Wie geboren is in 1985 of eerder, zou rond deze tijd post moeten ontvangen. “Als de leveringen niet plots stilvallen, is het tegen de laatste week van juni aan de jonge twintigers”, hoopt de schepen.

Al die dosissen moeten natuurlijk ook worden opgeslagen, maar daar zijn volgens Coddens geen problemen. “Die leveringen zijn er doorgaans niet lang op voorhand. Het is dus niet dat er vaccins lange tijd in de diepvries moeten blijven.”

Door Max Dedulle
MEER OVER HET CORONAVIRUS