Ook PS kant zich hevig tegen visitatierecht van Sammy Mahdi (CD&V)

Bron © BELGA

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne Foto: BELGA

Naast Ecolo en Groen is ook de PS fel gekant tegen het voorstel van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om een visitatierecht in te voeren. Dat bevestigt de woordvoerder van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne, na afloop van het kernkabinet waar het dossier vrijdagmorgen op tafel lag.

Het visitatierecht maakt deel uit van een ruimere nota, waarin ook sprake is van een wettelijk verbod op het opsluiten van kinderen. Het meest controversiële is de invoering van een visitatierecht, als laatste stap in een procedure voor mensen die manifest blijven weigeren terug te keren.

Ecolo en Groen wezen het voorstel vrijdagmorgen al van de hand, maar ook de PS verzet zich hevig. “Het gaat in tegen artikel 15 van de Grondwet en het staat niet in het regeerakkoord”, luidt het op het kabinet-Dermagne. Dat artikel schrijft voor dat de woning onschendbaar is. Wat het regeerakkoord betreft, daar valt te lezen dat de regering maatregelen neemt om te verhinderen dat de verwijdering door manifest gebrek aan medewerking onmogelijk wordt gemaakt.

LEES OOK. Uitgelekte migratienota van Sammy Mahdi (CD&V) met gecontesteerde maatregel zet kwaad bloed bij groenen: “No pasaran” (+)

Op het kabinet-Mahdi blijft men voorzichtig met commentaar. “Dit was een eerste voorstelling binnen de regering over het nieuwe migratiebeleid dat we moeten voeren. Daar zitten heel wat elementen in die niet in de krant staan vandaag. Iedereen wil een nieuw migratie beleid dat beter is”, luidt het.

De staatssecretaris krijgt weliswaar ook steun van andere partijen. “Het is belangrijk dat we werk maken van een vastberaden en humaan beleid. De staatssecretaris werkt aan evenwichtige voorstellen”, luidt het. Verschillende bronnen voegen er aan toe dat het voorstel wel degelijk verschilt van de zogenaamde huisbezoeken die onder de vorige regering de eindmeet niet haalde.

“Het was een eerste ronde”, valt te horen in de omgeving van premier Alexander De Croo. “En iedereen heeft zijn standpunt kunnen geven. Er blijft evenwel nog veel werk op de tafel om tot een wetsontwerp te komen.”

AANGERADEN