Oost-Vlaanderen wil zwarte lijst voor amokmakers in recreatiedomeinen

Bron © BELGA

Blaameersen na de vechtpartij Foto: David Van Hecke

Het Oost-Vlaams provinciebestuur vraagt de federale regering om werk te maken van een zwarte lijst voor amokmakers. Eerder deze week kwam het in de Gentse Blaarmeersen tot een incident, waarop burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) een zwarte lijst beloofde. Ook voor de provinciale domeinen zou die er moeten komen, vindt bevoegd gedeputeerde An Vervliet (N-VA).

Oost-Vlaanderen telt vier recreatiedomeinen waar bezoekers kunnen zwemmen: Puyenbroeck in Wachtebeke, De Ster in Sint-Niklaas, Nieuwdonk in Berlare en De Gavers in Geraardsbergen. “We onderhouden steevast een goede samenwerking met de lokale politiediensten en zetten bij goed weer zelf extra veiligheidspersoneel in”, zegt Vervliet.

LEES OOK. Zwarte lijst, 5 euro inkom en controles van station tot strand: Blaarmeersen worden strenger

Maar door de strenge maatregelen van het Gentse stadsbestuur gaan amokmakers mogelijk andere recreatiedomeinen opzoeken. “Meestal zijn het telkens dezelfde individuen die amok maken. Wij zijn al langer vragende partij om een zwarte lijst op te stellen van die amokmakers, zodat de toegang tot de domeinen hen kan ontzegd worden”, zegt Vervliet.

“Ik vraag aan minister Verlinden om haar verantwoordelijkheid te nemen en snel werk te maken van dergelijk initiatief.”

AANGERADEN