Meubelketen zet ambitieuze vluchtelingen aan het werk: “Alaeddin is echt één van ons”

Foto: David Van Hecke

Gent / Sint-Denijs-Westrem -

Bij Ikea in Sint-Denijs-Westrem word je sinds kort geholpen door de Palestijnse vluchteling Alaeddin Abusafia (30). Hij neemt deel aan een opleidingstraject waarmee de Zweedse meubelketen vluchtelingen klaarmaakt voor de arbeidsmarkt. “Dit is goed voor mijn Nederlands.”

Alaeddin startte begin deze maand bij Ikea. “Het contact met de klanten is het tofste aan deze job”, zegt de Palestijn. “Ik ben graag onder de mensen. Bovendien is het goed voor mijn Nederlands. De jongste jaren volgde ik heel wat taalles, maar bepaalde spreekwoorden en zegswijzen zijn nog lastig. Niet rond de pot draaien, bijvoorbeeld: ik had geen idee wat dat betekende, tot een collega het uitlegde. Blijkbaar heeft het niets te maken met keukengerei!”

Zoals Alaeddin werken momenteel 27 erkende vluchtelingen in de Belgische Ikea’s, van wie vijf in de Gentse vestiging. Daarvoor slaat de meubelketen de handen in elkaar met I-Diverso, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt. “Ze werken op uiteenlopende afdelingen”, zegt Annick De Weirdt. “De klantendienst, de logistiek, in de restaurants wanneer die heropenen ... We zien het als een opleidingstraject, waarbij we hen én de werkgever doorlopend ondersteunen.” (lees verder onder de foto)

Meubelketen zet ambitieuze vluchtelingen aan het werk: “Alaeddin is echt één van ons”
“Hij is een sympathieke, slimme gast”, zegt zijn collega Yann. Foto: David Van Hecke

Het traject van Alaeddin loopt vier maanden. Wat daarna volgt, is onzeker. “Het liefst van al zou ik interieurdesign studeren aan de hogeschool”, zegt hij. “Maar mogelijk combineer ik studeren met een vaste job. Dit traject bij Ikea geeft me een stabiel inkomen en ik leer veel bij dat ik later kan gebruiken. Hoe je een cv opstelt, hoe je een sollicitatiegesprek voorbereidt, enzovoort.”

Vooroordelen

De Stad Gent levert de kandidaten aan voor het traject. “Zo’n initiatief kan vooroordelen wegnemen”, zegt bevoegd schepen Rudy Coddens (Vooruit). “Vluchtelingen, en leefloongerechtigden in het algemeen, hebben vaak meer in hun mars dan algemeen wordt aangenomen.” Sinds kort betalen werkgevers lagere tarieven voor leefloongerechtigden die ze opnemen via sociale tewerkstelling.

En bij Ikea, daar kunnen ze meteen rekenen op enkele toffe nieuwe collega’s. “Alaeddin is een slimme, sympathieke gast met heel wat ambitie”, zegt Yann, die ook op de klantendienst werkt. “Hij is echt een van ons.”

Door Max Dedulle
AANGERADEN