Milieuorganisaties vragen Vlaamse Regering strikte voorwaarden voor graafwerken Oosterweel

Bron © BELGA
Brussel / Zwijndrecht -

Volgende week stemt het Vlaams Parlement over het al dan niet instellen van een parlementaire onderzoekscommissie om het dossier van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving tegen het licht te houden. De Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace & Natuurpunt Waasland zien dat als één van de noodzakelijke stappen om de PFOS-problematiek op te helderen en ze vragen de Vlaamse regering om strikte voorwaarden op te leggen voor het verdere verloop van de graafwerken aan de Oosterweel.

“Wij roepen het Vlaams parlement op om voor een onderzoekscommissie te stemmen. De kwalijke traditie om industriële milieuvervuiling op de maatschappij af te wentelen, stopt hier”, zegt Tycho Van Hauwaert van Bond Beter Leefmilieu.

LEES OOK. Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) moet door het stof na PFOS-demarche: “Deloyaal geweest, maar ze krijgt nog applaus ook” (+)

Voorwaarden bijstellen

BBL en Greenpeace vragen duidelijkheid over de graafwerken van de Oosterweeltunnel, om de situatie absoluut niet erger te maken dan ze al is. “Strengere maatregelen in het kader van het voorzorgsprincipe zijn noodzakelijk. Gezien het voortschrijdend inzicht in de risico’s van PFOS voor de gezondheid, zijn gezondheidsnormen de voorbije jaren terecht strenger geworden en ook de OVAM heeft haar toetsingskader al aangepast. De vergunning voor de graafwerken van Oosterweel is echter nog gebaseerd op het oude normenkader.”

“Wij vragen om de voorwaarden van de milieuvergunning bij te stellen op basis van de nieuwe gezondheidsnormen”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Er zijn ook strikte voorwaarden nodig voor de aannemer en bouwheer alvorens de grote graafwerken van start kunnen gaan.”

LEES OOK. PFOS-heisa deint uit tot in Sint-Niklaas: stad gaat ook stalen onderzoeken op giftige stof (+)

Een parlementaire onderzoekscommissie zal zorgen voor een volledige opheldering van de historiek van het dossier, zo klinkt het. “Maar we moeten ook kijken naar de toekomst, de gezondheidsproblemen en de situatie voor de omwonenden. Nu de gezondheidsfeiten meer en meer doordringen en er adviezen worden gegeven om geen eieren van eigen kippen meer te eten, komt de vervuiler in het vizier: 3M.”

AANGERADEN