Dappere Red Panthers overleven net als Red Lions halve finale tegen Nederland niet op EK hockey

 

 ©  BELGA

De Red Panthers, de Belgische dameshockeyploeg, hebben hun halve finale op het EK verloren van thuisland Nederland. De Panthers kwamen al vroeg op een 2-0-achterstand en knokten nog wel goed terug in het derde kwart, maar kregen finaal toch het deksel op de neus na een rake strafcorner: 3-1.

blg, wic

De Panthers konden Nederland, tweevoudig titelverdediger, niet lang afhouden. Al na enkele minuten zorgde Frédérique Matla (5.) voor de 1-0. Felice Albers (16.) tekende voor een 2-0 ruststand. Stéphanie Vanden Borre (37.) gaf de Belgen na de koffie weer hoop, toen ze op strafbal de aansluitingstreffer scoorde. De Panthers roken bloed en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Caia van Maasakker (49.pc) diepte de kloof voor Nederland weer uit tot de 3-1 eindstand.

De Belgische vrouwen plaatsten zich als tweede in hun groep voor de halve finales, achter Duitsland (FIH 3). Nederland won de andere groep makkelijk voor Spanje (FIH 7). In de andere halve finale versloeg Duitsland later vrijdag Spanje met 4-1. Duitsland speelt dus zondag om het goud tegen Nederland, Spanje bekampt de Panthers in de troostfinale. Met de plaats in de halve finales is het team van bondscoach Raoul Ehren wel al zeker van deelname aan het WK 2022.

“We bleven vechten ondanks het feit dat we achterstonden,” vertelt de 20-jarige middenvelder Charlotte Englebert. “We merkten dat ze bang waren op het einde en enkel nog op hun eigen helft speelden. Het is jammer dat we zo laat scoorden, anders denk ik dat we konden terugkomen. De tegendoelpunten waren te voorkomen en het is vervelend dat je die binnenlaat in de halve finale.”

Terwijl het vroeger niet ongewoon was om België met scores van 5 of 6-0 te zien verliezen van Oranje (ook in 2016), lieten de Belgen vrijdag zien dat ze op de goede weg zijn om zich binnenkort met de top vijf van de wereld te meten .” In de laatste paar wedstrijden waren de statistieken voor balbezit, schoten op doel, cirkel ingaan en pc al veel dichter bij elkaar. In dat opzicht lopen we op hen in en dat is bemoedigend, maar we zien nog altijd dat zij in de cirkel veel efficiënter zijn dan wij. Het grootste werkpunt is afwerking, vooral de timing van de balaannames. Daar gaan we aan werken.”

LEES OOK

Nu in het nieuws