Op vooravond van ontmoeting met Biden hekelt De Croo het ‘vaccinprotectionisme’ van de Amerikaanse president

Joe Biden, op de G7 die dit weekend in Groot-Brittannië plaatsvindt. ©  REUTERS

Vlak voor de komst van de Amerikaanse president Joe Biden in ons land, laat premier Alexander De Croo (Open VLD) zich opvallend kritisch uit over diens vaccinatiebeleid. In een interview met de nieuwssite Politico noemt hij dat beleid “America First voor vaccins” - een verwijzing naar het protectionisme onder de vorige Amerikaanse president Donald Trump.

Biden heeft de zogenaamde Defense Production Act aangenomen, waardoor de Amerikaanse farmabedrijven in de VS extra ondersteuning krijgen én prioritair voor de eigen Amerikaanse bevolking produceren.

Volgens De Croo produceert ons land, onder meer met de Pfizer-vestiging in Puurs, “vermoedelijk twintig keer meer vaccins dan we in België gebruiken”. Ongeveer de helft van die vaccins worden bovendien buiten de Europese Unie geëxporteerd.

Nog volgens De Croo zou dat zonder dat Amerikaanse vaccinprotectionisme nog meer kunnen zijn. “Het lijdt geen twijfel dat de globale vaccinproductie daardoor is vertraagd”, laat hij in Politico optekenen. Hij verwijst ook naar de Amerikaanse plannen om 500 miljoen extra vaccins te produceren voor landen in nood. Zonder overleg heeft Biden beslist om die door de Amerikaanse Pfizer-vestiging te laten maken. Daardoor zou de vestiging in Puurs mogelijk kunnen komen voor grondstoffen.

LEES OOK. Hoe de G7-top een wedstrijd vaccins doneren wordt, maar Afrika niet te vroeg moet juichen

De kritiek van De Croo valt vooral op door de timing. Joe Biden is op dit moment bezig aan zijn eerste buitenlandse reis. Dit weekend woont hij de G7-top in Groot-Brittannië bij. Zondagavond landt hij in Brussel, waar maandag een Navo-top plaatsvindt. Dinsdag hebben Biden en De Croo een bilaterale ontmoeting in het koninklijk paleis, in aanwezigheid van koning Filip.

“Timing is nooit toevallig”, zegt David Criekemans, specialist internationale politiek (Universiteit Antwerpen). “Op die manier maakt de premier duidelijk wat er dinsdag op de agenda staat.” Dat het scherp is verwoord, vindt hij niet problematisch. “Het is vooral een teken van goed partnerschap om de problemen in alle openheid te benoemen.”

(pl, pmm)

Aangeboden door onze partners