IMC maakt afspraken om toegang tot gratis menstruatieproducten te verbeteren en seksistische pesterijen tegen te gaan

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

In de interministeriële conferentie (IMC) over vrouwenrechten hebben ministers van de federale regering en de deelstaten 33 maatregelen afgesproken om de strijd tegen seksistische pesterijen en menstruatie-armoede op te voeren, zo heeft Waals minister van Gezondheid en covoorzitter Christie Morreale vrijdag meegedeeld.

Om het probleem van menstruatie-armoede aan te pakken, willen het federale niveau en de deelstaten onder meer pilootprojecten opzetten om de toegang tot gratis menstruatieproducten als tampons, maandverband of menstruatiecups te verbeteren.

LEES OOK. Steeds meer vrouwen hebben geen geld voor maandverband of tampons

Hervorming van de grondwet

Om seksistische pesterijen tegen te gaan, willen de ministers bij het inrichten van de openbare ruimte aandacht besteden aan het creëren van een veiligheidsgevoel. Slachtoffers moeten ook makkelijker de weg naar de hulpdiensten vinden, bijvoorbeeld via meldingssystemen in het openbaar vervoer. Ook tegen online pestgedrag willen ze meer maatregelen nemen.

De ministers denken ook aan een hervorming van artikel 150 van de grondwet, zodat drukpersmisdrijven ingegeven door seksisme berecht kunnen worden door correctionele rechtbanken in plaats van het hof van assisen, zoals nu reeds het geval is voor drukpersmisdrijven gemotiveerd door racisme en xenofobie.

AANGERADEN