Met spoed nieuwe stalen in Zwijndrecht en ook bezorgdheid in Beveren en Sint-Niklaas

Foto: Fred Debrock

Zwijndrecht / Beveren-Waas / Sint-Niklaas -

Door groeiende ongerustheid over de PFOS-vervuiling worden zowel in Zwijndrecht als in Sint-Niklaas met spoed nieuwe stalen genomen. In Zwijndrecht kijkt men zowel naar water, grond als naar voedingswaren. Milieuorganisaties vragen intussen ook maatregelen voor de Oosterweelwerken.

Sowieso zou 3M voor een nieuw ‘beschrijvend bodemonderzoek’ nieuwe bodemstalen moeten laten nemen, maar volgens Zwijndrechts schepen van Leefmilieu Steven Vervaet (Groen) is nu beslist dat het studiebureau dat nu sneller zou doen.

Op ongeveer 1,5 tot 2 km rond de 3M-fabriek, vooral tussen E34 en N70, worden de komende dagen stalen genomen van de ondiepe bodem (bovenste 15 cm), en ook het grondwater via bestaande putten. Ook een representatieve hoeveelheid seizoensfruit en -groenten, eieren en melk worden onafhankelijk geanalyseerd. Na ook oogsten in augustus volgt nog een tweede meetcampagne.

Sint-Niklaas en Beveren

Op eigen initiatief gaan ook buurgemeenten Sint-Niklaas en Beveren stalen nemen. Sint-Niklaas toont zich “zeer bezorgd” over de nieuwsberichten. Beveren is overigens ontstemd dat het geen inzage krijgt in wetenschappelijke resultaten.

De meetresultaten kunnen mogelijk leiden tot adviezen voor landbouwers en/of inwoners. Eerder klonk het dat waarschijnlijk het eten van eieren uit de eigen tuin zal worden afgeraden.

LEES OOK: Eieren uit eigen kweek zo goed als zeker beperkt

Oosterweel

Natuurorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace & Natuurpunt Waasland vragen intussen dat er dringend wordt gekeken naar de Oosterweelwerken. Ze willen dat de vergunning wordt aangepast naar de nieuwste, strengere normen.

“Er zijn strikte voorwaarden nodig voor de aannemer en bouwheer alvorens de grote graafwerken van start kunnen gaan”, luidt het. “Zo moet er minstens volledige duidelijkheid zijn over of en waar de gronden verplaatst worden, of en hoe die tijdelijk kunnen worden opgeslagen, of het bedekken met folie wel afdoende bescherming biedt en of sanering realistisch is.”

Door cm
AANGERADEN