Presidentsverkiezingen Peru: “Geen ernstige onregelmatigheden”

Er hebben geen “ernstige onregelmatigheden” plaatsgevonden bij de tweede ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen, afgelopen zondag. Dat melden waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vrijdag. Ze spreken over een “positief verkiezingsproces”.

Bron: BELGA

Vijf dagen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen lopen de spanningen in het land op.  De marxistische dorpsonderwijzer Pedro Castillo en de rechts-populistische Keiko Fujimori zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace en de officiële resultaten laten op zich wachten.

Woensdag zei Fujimori dat er aanwijzingen van fraude zijn. Ze vroeg om ongeveer 200.000 stembiljetten uit 802 stembureaus ongeldig te klaren. Volgens de OAS zijn er geen onregelmatigheden gebeurt, verklaarde de waarnemers in een rapport. Die groep van waarnemers wordt voorgezeten door de voormalige Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Rubén Ramirez. Er werden zelfs verbeteringen in het verkiezingsproces vastgesteld tussen de eerste en tweede ronde, klinkt het.

Geen van de twee presidentskandidaten heeft zich al uitgeroepen tot winnaar. 

De OAS-missie heeft ontmoetingen gehad met de twee kandidaten, de Peruaanse interim-president Francisco Sagasti en de voorzitters van de verkiezingscommissie.

LEES OOK

Nu in het nieuws