Even paniek in Groningen na ongeruste telefoontjes over Jürgen Conings

Foto: politie.nl

In de buurt van een begraafplaats in Groningen brak vrijdagavond even paniek uit nadat Jurgen Conings er zou zijn gezien. De politie nam de melding zeer serieus en ging ervan uit bij de missie zelf ook “gevaar te lopen”.

Een man zat in de berm vlak bij een begraafplaats en droeg volgens de politie “een volledige outdooroutfit met uitrusting”. Het bleek echter niet te gaan om Conings maar om een onschuldige, Duitse wandelaar.

De zoektocht van de politie begon nadat verschillende mensen hadden gebeld. “Soms komen er meldingen binnen waarbij we ons realiseren, dat als die melding klopt, we als politie een stevige uitdaging hebben en ook echt gevaar lopen”, zegt het wijkteam van politiebureau Groningen-West op Instagram.

Maar toen agenten de man in het donker in de berm aantroffen en aanspraken, bleek al snel dat hij niets te maken had met Conings. “Hij had qua uiterlijk zeker overeenkomsten met Conings”, zegt de politie. “We hebben hem uitgelegd dat zijn verschijning voor de nodige onrust zorgt. Hij was zich daar totaal niet van bewust. Wij zijn blij met oplettende burgers, maar ook opgelucht dat we hebben kunnen uitsluiten dat het Conings was.”

Rugzak met munitie

De 46-jarige Jurgen Conings is al sinds 17 mei spoorloos nadat hij zware wapens had meegenomen uit een kazerne. In afscheidsbrieven bedreigde hij onder anderen viroloog Marc van Ranst, die is ondergedoken.

LEES OOK. “Gevonden rugzak in zoektocht naar Jürgen Conings zat vol met munitie voor zijn machinepistool, met patronengordel” (+)

Eergisteren raakte bekend dat een zwarte rugzak was gevonden met “een aanzienlijke hoeveelheid munitie”. Justitie bevestigt dat “de rugzak 80 à 90 procent zeker van Jürgen Conings is”. In de rugzak zaten medicijnen die eerder ook werden teruggevonden in de auto van Conings.

AANGERADEN