Kritische Remco Evenepoel nadat sprinter koninginnenrit wint in Baloise Belgium Tour: “Het was niet zwaar genoeg”

 

 ©  BELGA

De koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour was zaterdag een prooi voor… Caleb Ewan. Een onverwachte winnaar dus, maar Remco Evenepoel wist op voorhand al dat de rit in de Ardennen niet zwaar genoeg zou worden. “Jammer”, aldus de leider in het algemene klassement.

Vincent Van Genechten, Jan-Pieter De Vlieger

LEES OOK. Twee op twee voor Caleb Ewan in Baloise Belgium Tour: Australiër overleeft de bergjes en sprint naar zege

Ewan overleefde de koninginnenrit over 152,7 km met start en aankomst in Hamoir, een nog behoorlijk grote groep sprintte voor de zege. Daarin haalde de Australiër het voor de Fransman Bryan Coquard en de Italiaan Davide Ballerini. Jasper De Buyst was de beste Belg op de vijfde plaats. Met Loïc Vliegen, 7e, en Arjen Livyns, 9e, eindigden er nog twee Belgen in de top tien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen ritzege dus voor Deceuninck - Quick-Step, ondanks het werk van een zeer sterke Zdenek Stybar en Yves Lampaert.

“De finale was best nog zenuwachtig omdat het een sprint werd”, aldus Evenepoel na afloop. “We hadden niet veel mannen meer mee buiten ik en Yves, en het was niet dat ik piepedood zat, dus heb ik nog wat kopwerk gedaan. Maar als je hier wilde winnen, had je een leadout nodig en dat had Ewan. Het kwam erop aan om de laatste bocht als eerste in te draaien en dan was het gewoon sprinten. Alé, ‘gewoon’… Het was gewoon makkelijker als er iemand bij was die de sprint kon aangaan.”

Dat het uiteindelijk nog een sprint werd, was gezien het parcours niet echt verwacht. Of toch? “Jammer. Het was niet zwaar genoeg vandaag. Zoals ik gisteren al gezegd had”, aldus Evenepoel. “Als je naar de Ardennen rijdt, verwacht je dat er iets kan gebeuren in het klassement. En dat er een andere renner wint dan een sprinter. Maar deze kant van de Ardennen is toch minder lastig dan wanneer je naar Spa rijdt, bijvoorbeeld. Ik voelde onderweg al dat het niet zwaar genoeg was, niet steil genoeg, en dit was toch de zogezegde koninginnenrit. Maar we zijn nog steeds leider en dat is het belangrijkste.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

En de slotrit van zondag? “Het wordt normaal gezien een rustige etappe. Wij hebben twee doelen met de ploeg. Mark Cavendish naar de ritzege loodsen en de leiderstrui veiligstellen.”

Ewan tankt vertrouwen: ““Ik wilde van de rit een training maken”

Caleb Ewan gaat met vertrouwen naar de Tour de France. In de Baloise Belgium Tour won hij de Ardennenrit in Hamoir, die vooraf nochtans niet op maat van de sprinters gemaakt leek te zijn. Met dank aan zijn ploeg, die hem diep in de finale terug naar voren bracht.

“Bij de start heb ik mijn ploegmaats verteld dat ik zo diep mogelijk wilde gaan, als training”, aldus Ewan. “Eventueel wilde ik zelfs meegaan in de vlucht. Maar op het einde zat ik er dan nog bij en met een ronde te gaan begon ik erin te geloven.”

“Alleen op de laatste klim werd ik een klein beetje op achterstand gereden. We hoorden in de oortjes dat Deceuninck - Quick-Step volle bak aan het rijden was in de afdaling. Ik wist dat ze mij er niet bij wilden hebben, maar het team heeft me geweldig teruggebracht. We hadden vijf mannen in de finale, dus we konden nog een lead-out doen. Het pakte perfect uit.”

De Tour de France begint straks in Bretagne met een paar selectieve ritten, op maat van Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Moeten we Ewan na zijn sterke prestatie in de Ardennen ook in dat lijstje zetten? “Ik ben zeker sterker geworden”, geeft hij aan. “Dat heb ik getoond in Milaan-Sanremo en nu toon ik het opnieuw. Het gaat me helpen om makkelijker door de Tour te komen. Vorig jaar vond ik dat heel, heel zwaar. Op de hellingen werd ik vaak als eerste gelost.”

“Maar die eerste Tourritten? Ik moet de parcoursen nog in detail bekijken, maar in de Tour is de tegenstand zo sterk en ligt de snelheid altijd zo hoog. Als het kan, doe ik zeker mee. Maar ik vrees dat het te zwaar zal zijn”, sloot Ewan af.

LEES OOK

Nu in het nieuws