Rigoberto Uran zet Ronde van Zwitserland op zijn kop met verschroeiende tijdrit: “Bergop voel ik mij al een hele week enorm goed”

Rigoberto Uran.

Rigoberto Uran. © EPA-EFE

Richard Carapaz zit nog altijd in pole position om deze Ronde van Zwitserland te winnen, maar de gele leiderstrui hangt niet meer zo riant om de schouders van de Ecuadoraan als voor de chrono het geval was. De Colombiaan Rigoberto Uran won met overmacht de tijdrit en nadert in de stand tot op zeventien seconden. Nog een outsider voor de Ronde van Frankrijk erbij? “De Tour? Die begint pas binnen twee weken. Eerst wil ik proberen deze Ronde van Zwitserland te winnen”, aldus Uran. De slotdag in Andermatt krijgt een Zuid-Amerikaanse burenstrijd.

Bram Vandecapelle in Andermatt

Een tijdrit is achteraf vaak goed voor honderden analyses. Te rap gestart? Te laat op gang gekomen? Een bocht gemist? Een verkeerd pacing-schema? Over de tijdrit van Rigoberto Uran tussen Sedrun en Andermatt viel er weinig te analyseren. De Colombiaanse lookalike van Mick Jagger kende op de klim van 9,5 kilometer naar de Oberalppass zijn satisfaction.

Uran klom twaalf seconden sneller dan de nummer twee Julian Alaphilippe. Niet enorm veel, ware het niet dat de Fransman van Deceuninck - Quick-Step de tijdrit afwerkte met een gewone - en dus lichtere - wegfiets. De Colombiaan van EF-Nippo reed van bij de start op de zwaardere tijdritfiets, wat tijdens het bergop rijden toch een nadeel oplevert.

“Het was ook een nadeel als je bovenop de klim van fiets moest wisselen. De tijd die je zou winnen op de tijdritfiets, verloor je met de wissel, dus heb ik gekozen om de volledige tijdrit op de tijdritfiets af te werken”, zegt Uran. Hij was daarmee niet de enige. Van de klassementsrenners was Alaphilippe de uitzondering op de wegfiets. Aangezien de Fransman zaterdagavond de Ronde van Zwitserland verliet om aanwezig te zijn bij de geboorte van zijn eerste kind, kon je hem ook al niet echt meer als klassementsrenner aanzien.

Halve minuut sneller dan dichtste achtervolger

Als je Alaphilippe even wegdenkt, reed Uran op de klim een halve minuut sneller dan de dichtste achtervolger op de tijdritfiets. In het geval van Carapaz bedroeg de bonus na 9,5 kilometer klimmen zelfs vijftig seconden. “Ik voelde mij al een hele week enorm goed op de lange klimmen. In de eerste bergrit voelde ik mij ook al zeer goed. Een teken dat ik de voorbije weken goed gewerkt heb.”

Uran blonk niet alleen uit in het klimgedeelte van de tijdrit van 23 kilometer. Ook op het plateau net na de top en tijdens de afdaling vloog hij. Enkel Stefan Küng en Wout Poels reden daar sneller. “Ik hou van tijdritten. Ik heb er in het verleden ook al enkele gewonnen, zoals in de Giro.” Alleen is dat al zeven jaar geleden.

Een van de redenen dat Uran zo hard vloog, is te danken aan zijn fiets. Cannondale was vier jaar geleden het kneusje van tijdritmateriaal, maar op aandringen van Jonathan Vaughters werd er veel geïnvesteerd in een nieuwe tijdritfiets. Met succes. De voorbije jaren zijn de renners van Education First steevast terug te vinden in de bovenste regionen van de uitslag van een tijdrit. In de openingstijdrit van deze Ronde van Zwitserland eindigden met Stefan Bissegger, Tom Scully, Jonas Rutsch en Neilson Powless vier renners van EF-Nippo in de top elf.

Daar toen niet bij: Rigoberto Uran. Na tweeënhalve maand zonder wedstrijdkilometers durfde hij in de regen geen risico’s nemen. Uran eindigde toen 41ste en gaf vijftien tellen toe op Richard Carapaz. Met nog één bergrit te gaan bedraagt zijn achterstand in de stand nu zeventien tellen. “Het is al een mooie Ronde van Zwitserland voor mij geweest, maar het kan nog veel mooier worden. Alles is nog te spelen.”

Geen nieuwe Tour-favoriet

Dat beseft ook leider Carapaz. “Het was een zware tijdrit. Ik heb bergop alles gegeven, maar blijkbaar was dat niet voldoende om veel tijd te verliezen. Ik verwacht in de rit van zondag nog veel bestook van Uran”, zegt de kopman van Ineos Grenadiers, die vierde eindigde.

Carapaz wordt binnen twee weken ook een van de uitdagers van de Slovenen Pogacar en Roglic in de Tour. Moeten we daar nu ook Rigoberto Uran bij rekenen? Je zou denken van wel, maar de Colombiaan is eerder een volger in de bergritten. Hij bezit niet over dezelfde versnelling bergop als Carapaz, wat nodig zal zijn om het de Slovenen zuur te maken. Uran wordt een man voor de plaatsen van tien tot vijf. De voorbije twee edities eindigde hij achtste en zevende. “Ik wil nog niet aan de Tour denken. Eerst wil ik dit tot een goed einde brengen en nadien zien we wel wat de Tour geeft”, blijft Uran op de vlakte.

Tevreden Dumoulin

Eén plek achter Carapaz eindigde Tom Dumoulin. Het verschil met Uran bedroeg weliswaar 56 seconden, maar de Nederlander van Jumbo-Visma was een tevreden man. “Ik had een veel beter gevoel dan in de openingstijdrit. Op de klim had ik een goeie cadans te pakken, maar in de slotkilometer van de klim viel ik volledig stil.”

Dumoulin was niet de enige. De top van Oberalppass ligt op 2.044 meter. De invloed van de hoogte nekte wel meer renners. Uran trainde de voorbije maanden op grote hoogte in Colombia en had minder last van het hoogte-effect. Dumoulin trainde vooraf de Ronde van Zwitserland slechts een kleine twee weken op hoogte in Livigno en kende meer moeite met de zuurstofarme lucht op tweeduizend meter boven de zeespiegel.

“Omdat ik even op mijn effen moest komen na de klim, kon ik tijdens de twee vlakke kilometers op het plateau niet de kracht op mijn pedalen zetten, zoals het moest. Daar verloor ik de meeste tijd, maar al bij al kan ik tevreden zijn. Met het vormpeil van in de Tour vorig jaar zoals op de tijdrit naar La Planche des Belles Filles deed ik in deze tijdrit ook mee voor de prijzen. Ik ben zeker nog niet op mijn dat niveau, maar ik voel mij wel elke dag groeien. Voor aanvang van deze Ronde van Zwitserland had ik erg weinig training in de benen. Ik dacht dat ik naar het einde van deze week helemaal zou inzakken, maar dat was nog niet het geval. Gelukkig”, aldus een gelukkige Dumoulin.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten