Amerikaanse president Joe Biden komt vanavond aan in Brussel: dit is zijn volledige programma

 

 ©  REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden komt zondagavond aan in België. Hij zal in ons land onder meer deelnemen aan de NAVO-top en een EU-top met Europees president Charles Michel en Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.

Bron: BELGA

LEES OOK. Joe Biden zoekt steun bij Europa tegen het gele gevaar (+)

Joe Biden wordt zondagavond opgewacht wordt door premier Alexander De Croo (Open VLD) op de militaire luchthaven van Melsbroek. Bidens vrouw Jill is er niet meer bij, zij reist zondag na een ontmoeting met de Britse Queen in Windsor terug naar de VS. Nog voor de aankomst van Biden in Brussel vieren de Democrats Abroad zijn komst al: tussen 14.30 en 15.30 uur houden ze een welkomstrally op het Luxemburgplein, met “Barks for Biden” - honden “gekleed op patriottische wijze” -, vlaggen en banners en speeches.

NAVO-top maandag

Bidens programma in ons land is vooral gevuld met internationale diplomatieke gelegenheden. Zo neemt hij deel aan de NAVO-top maandag, waar naar verwachting het toekomstplan NATO 2030 zal worden goedgekeurd. Ook komen de klimaatproblematiek, cyberveiligheid, de terugtrekking uit Afghanistan, de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland en Rusland en China en de noodzaak om te innoveren aan bod.

In een opiniestuk in The Washington Post schreef Biden dat hij met zijn reis, de eerste buitenlandse trip sinds hij president is, de toewijding van de VS tegenover de bondgenoten wil bevestigen - na vier jaar moeilijke relaties onder Donald Trump. Hij belooft op de NAVO-top het Amerikaanse engagement tegenover artikel 5 te bevestigen - een aanval op een lidstaat moet worden beschouwd als een aanval op alle lidstaten - en te verzekeren “dat de alliantie sterk staat tegenover elke uitdaging, ook bedreigingen zoals cyberaanvallen op onze belangrijke infrastructuur”. Biden zal in de marge van de top ook een ontmoeting hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Ter gelegenheid van de top kleurt Brussel de komende dagen trouwens NAVO-blauw. Zo worden het stadhuis en de fontein aan de rotonde van Montgomery blauw verlicht. Bernard Law Montgomery, was tussen 1951 en 1958 de eerste adjunct van de militaire leider van de NAVO (DSACEUR) in Europa. Manneken Pis krijgt bovendien een kostuum in NAVO-thema en tussen de bogen van de Cinquantenaire en aan de ingang van het Atomium wapperen er NAVO-vlaggen. Ook zorgen de NAVO-top en het bezoek van Biden traditioneel voor hinder in de hoofdstad. Er worden verschillende straten afgesloten in de buurt van de NAVO, het Koninklijk Paleis, de Amerikaanse ambassade, “The Hotel” en de Europese wijk. Ook de openbaarvervoersmaatschappij MIVB kondigde hinder aan op verschillende bus- en tramlijnen.

Corona

Dinsdagvoormiddag is er een onderhoud gepland met koning Filip, premier Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmes (MR), Joe Biden en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. In de namiddag heeft Biden een ontmoeting met EU-leiders Charles Michel en Ursula Von der Leyen. Wat daar exact aan bod zal komen werd nog niet gecommuniceerd, maar volgens de Europese Raad staan er op de planning een hele reeks thema’s die zowel de VS al de EU aangaan, zoals Covid-19, het klimaat, handel en investeringen, technologie, buitenlandse zaken en gemeenschappelijke waarden. Verwacht wordt dat de leiders na de top een gemeenschappelijke verklaring ondertekenen.

Dinsdagavond neemt Biden afscheid van ons land en vliegt hij naar het Zwitserse Genève. Daar zal hij woensdag een langverwachte ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin. Het Witte Huis liet zaterdag weten dat Biden na die ontmoeting alleen een persconferentie zal houden. Een gezamenlijke persconferentie met Poetin, zoals Trump deed, zit er dus niet in.

bekijk ook

Hierin zal Biden rondrijden: ‘The Beast’ is op alles voorzien, hij kan alleen geen verkeersdrempel nemen

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten