Mark Cavendish blijft vaag over deelname aan Tour de France: “Ik ben daar niet over begonnen”

 

 ©  BELGA

“Een kinderdroom als sprinter.” Mark Cavendish likkebaarde na zijn ritzege in de Baloise Belgium Tour. Hij kreeg immers de lead-out mee van Sam Bennett, genaamd Michael Morkov.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Mark Cavendish wint laatste rit in Baloise Belgium Tour, eindzege voor Remco Evenepoel

Mark Cavendish was bijzonder blij met zijn zege, ondanks zo’n gigantisch palmares. “In het begin van de week stelden we vast dat deze ronde zoveel sprinters heeft, meer zelfs dan de meeste grote rondes”, aldus de Britse sprinter. “Het zou dus niet eenvoudig worden, maar Tom Steels zat vandaag achter onze veren en ik was erg gemotiveerd. Het team is ook fantastisch, hé. Ik zat met Michael Morkov als lead-out. Tja, dan weet je dat je wint (lacht). Ik koers niet vaak met hem omdat hij de vaste lead-out is van Sam Bennett, maar die moest afhaken voor deze wedstrijd. Met ook nog Lampaert en Keisse erbij is dit echt een kinderdroom voor een sprinter om mee te sprinten.”

De sprint met Tim Merlier was best prangend. “Ik kan me de laatste keer niet herinneren dat de leiding midden in een sprint zoveel veranderde. We gingen echt meerdere keren elkaar voorbij. Hij ging vroeg aan, maar uiteindelijk kon ik erover komen. Het is altijd leuk om te winnen in België met een Belgisch team.”

De Tour de France is weer een topic nu Cavendish in vorm is én Bennett wat sukkelt met pijntjes. “Dat is een discussie die gevoed wordt door de media, niet door mij. Hetzelfde voor dat Merckxrecord… Ik ben niet degene die dat wil najagen, dat lijken de media wel. We zullen wel zijn. Sam Bennett is de uittredende groene trui, hij heeft dan ook het recht om naar de Tour te gaan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tim Merlier: “Ik ben klaar voor het BK zoveel is duidelijk”

Tim Merlier moest in Beringen de duimen leggen voor Mark Cavendish. De oud-Belgisch kampioen kreeg door diezelfde Brit deze week nog het etiket als snelste man van het moment opgekleefd maar moest hem toch laten voorgaan in de slotetappe. Merlier werd wel gehinderd in volle sprint, moest even de benen stil houden, en verloor zo misschien wel de kans op etappewinst.

Merlier zegt klaar te zijn voor het BK dat volgende week verreden wordt in Waregem. Komt het daar tot een massasprint dan is de kans zeer groot dat Merlier, net als in 2019, de tricolore trui om de schouders krijgt.

“Wij zaten als ploeg misschien wel iets te ver geplaatst in volle sprint. Op 2,5 kilometer van de eindmeet pakten we de verkeerde kant van een rond punt. We moesten zo een hele poos opschuiven. Maar ik had nog mannen genoeg mannen voor mij om dat te doen. In de laatste rechte lijn viel er voor ons een gat maar kwam Jonas Rickaert aangevlamd en kon ik aanpikken. Ik dacht toen wel dat het voor mij was tot een renner van Lotto Soudal plots naar rechts zwenkte. Daardoor maakte ik een kleine hapering en wist ik dat het niet voor mij zou zijn. Ik gaf wel nog het volle pond maar dat bleek enkel voldoende te zijn voor de dichtste ereplaats. Ik had spijtig genoeg te veel snelheid moeten inboeten”, sakkerde Tim Merlier.

Merlier werd in 2019 in Gent Belgisch kampioen. Het jaar daarop ging de titel naar Dries De Bondt. Bij Alpecin-Fenix hebben ze reeds aangegeven om voor een derde opeenvolgende zege te gaan in het Belgisch kampioenschap. Dat komt er volgende week aan in Waregem

“Ik verkeer in een goede conditie. Deze Baloise Belgium Tour heeft dat ook uitgewezen. Ik heb hier mijn vormpeil nog wat kunnen optrekken. Spijtig genoeg viel Jasper Philipsen te vroeg uit en er was ook die zware etappe in Hamoir waar ik redelijk goed doorkom. Ik ben klaar voor het BK zoveel is duidelijk, al vind ik het zeer spijtig dat ik geen zege heb kunnen pakken in deze Ronde van België’”, aldus nog Merlier.

 

 ©  BELGA

Caleb Ewan: “Ik had vandaag net niet de kracht”

Geen drie op drie voor Caleb Ewan. De Australiër moest genoegen nemen met de negende plaats nadat hij in volle sprint even het wiel kwijt raakte van zijn locomotief Jasper De Buyst. Ewan is wel klaar voor de komende Tour de France. Dat liet hij duidelijk merken door deze week twee ritten te winnen.

“Het was een lange rechte lijn, maar dat zijn net de moeilijkste aankomstplaatsen voor sprinters”, reageerde Ewan. “Iedereen komt van her en der en dat maakt het er niet simpeler op. Je moet constant schuiven en in het oog houden waar iedereen zit. Ik had vandaag net niet de kracht om me echt te meten met de rest van het pak. De aanloop naar de massasprint verliep zeer hectisch. Zeker met die ronde punten was het steeds zoeken en positioneren geblazen. Dat kost ook energie. Ik raakte ook nog eens het wiel kwijt van Jasper De Buyst. Kortom, Mark Cavendish reed een schitterende spurt en verdiende het om te winnen.”

De volgende belangrijke afspraak voor Caleb Ewan is de Tour de France. “Ik ga nu wat trainen en mijn conditie wat bijschaven naar de Tour toe. Ik ben wel zeer tevreden dat ik in deze Baloise Belgium Tour twee mooie zeges heb geboekt. Een eerste na een massasprint in Scherpenheuvel-Zichem en een tweede in de koninginnenrit in Hamoir. Ik hoop de Ronde van Frankrijk te kunnen aanvatten in de beste conditie, want de eerste ritten zullen niet gemakkelijk worden”, besloot Ewan.

LEES OOK

Nu in het nieuws