Henri Vandenabeele opnieuw op het podium van Baby-Giro: “Winnaar Ayuso nog straffer dan Pidcock vorig jaar”

Foto: Foto Marc Van Hecke

Negen maanden geleden eindigde hij knap tweede na Tom Pidcock. Dit jaar moest Henri Vandenabeele (21) uit Dentergem twee renners voor zich dulden in de eindstand van de Baby-Giro. “Aan winnaar Ayuso was niks te doen. Hij reed weg van wanneer hij wou, maar ik ben blij dat ik bevestig en in de rit boven 2.000 meter goed standhield”, zegt de beloftevolle klimmer van Team DSM, die zondag het BK bij de profs zal rijden.

Proficiat Henri. Of heerst er vooral ontgoocheling omdat je één plek minder goed deed dan vorig jaar?

“Er is geen sprake van teleurstelling. Vooraf droomde ik stiekem van winst, maar met het podium zou ik ook tevreden zijn. De eindzege zat er niet. Winnaar Juan Ayuso was niet te kloppen.”

Er was niks te beginnen tegen de Spanjaard?

“Neen. Hij won drie ritten en alle klassementen. Bergop reed hij weg wanneer hij wou. Echt bijzonder wat hij liet zien. Vorig jaar stak Tom Pidcock er met kop en schouders bovenuit, maar Ayuso was bij momenten nog straffer dan Pidcock. Zeker omdat hij nog maar 18 jaar is. Een zoveelste fenomeen.”

Als in de trend van Evenepoel en Pogacar bedoel je?

“Zijn suprematie deed denken aan Evenepoel, toen die 18 was, al heeft Remco nooit bij de beloften gekoerst. Evenepoel reed toen ook weg wanneer hij wou. Ayuso maakt vooral het verschil met snedige tempoversnellingen. Hij is zo een echte Spaanse pocketklimmer. In de koninginnenrit naar Lago di Campo Moro bleven we met vijf over, maar bleef hij slag om slinger demarreren tot we één voor één moesten lossen. Een fenomeen en een sympathieke kerel ook.”

Hij is twee jaar jonger dan jij. Maak je je dan zorgen?

“Neen. Ayuso kan nu al meteen mee bij de profs. Hij wordt vanaf maandag ook prof bij UAE. Zijn eerste grote koers wordt de Klasikoa San Sebastian. Het zou mij niet verbazen dat hij meedoet met de besten.”

“Ik ben eerder een gestage groeier. Ik merk dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet. De koninginnenrit eindigde boven de 2.000 meter. Het was leuk om vast te stellen dat ik niet inzakte en mijn tempo kon aanhouden. Dat is alweer iets om verder op te bouwen. Ik had wel graag een rit gewonnen. Op de voorlaatste dag heb ik het geprobeerd, maar strandde op vijf seconden van de winnaar.”

Wat brengen de komende maanden voor jou?

“Mijn eerstvolgende koers wordt het BK bij de profs in Waregem. De ploeg had het gevraagd en ik wil het proberen. Ik zal er zo goed mogelijk mijn ploegmaten Tiesj Benoot en Ilan Van Wilder proberen helpen. Tiesj ken ik al lang. Hij is een goeie vriend van mijn broer. Na het BK rijd ik de Tour de l’Ain bij de profs. Nadien probeer ik te scoren in het beloftencircuit met de Ronde van Valle d’Aosta en de Tour de l’Avenir.”

Bestaat de kans dat jij de opvolger van Mauri Vansevenant wordt door als klimmer meteen mooie uitslagen te rijden bij de profs?

“Ik zou graag hetzelfde proberen doen als Mauri, maar dat wordt niet gemakkelijk. Ik heb dit jaar al bij de profs meegedaan in de Wielerweek Coppi & Bartali en de Tour of the Alps. Ik trok er goed mijn streng, maar meedoen voor de prijzen is toch nog wat anders. Ik wil geen stappen overslaan.”

Keer je volgend jaar terug naar de baby-Giro voor een derde podiumplek op rij om zo Marco Pantani te evenaren?

“Neen, dit is mijn laatste seizoen bij de beloften. Volgend jaar werk ik een volledig seizoen af bij de profs.”

De echte Giro dan?

“Ook niet. Het is in 2022 nog niet de bedoeling dat ik een grote ronde zal rijden. Het zou al leuk zijn, mocht ik kunnen proeven van rittenkoersen van een week op WorldTour-niveau. Zoals ik al zei: alles op zijn tijd.”

Is er nog iets opmerkelijks dat we moeten onthouden van de Baby-Giro?

“Ook Lennert Van Eetvelt reed een zeer knappe ronde. Hij is een jaar jonger dan ik, maar eindigde toch al zestiende. Straf, als je weet dat het eigenlijk nog maar zijn eerste echte koers van het seizoen was. Zeker zijn tijdrit was erg sterk: vijfde, zelfs drie plaatsen beter dan Ayuso.”

“Verder mag je ook de nummer twee uit het eindklassement zeker niet vergeten: de Noor Tobias Halland Johannessen. Een ex-mountainbiker. Zijn tweelingbroer Anders eindigde ook nog achtste. Misschien worden ze wel de opvolgers van de broers Yates?”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN