Premier Netanyahu overtuigd van terugkeer aan de macht

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Israëlische premier Netanyahu is ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht is. Hij zei dit in het Israëlische parlement, vooruitlopend op een stemming over een nieuwe regeringscoalitie, zonder hem. Netanyahu verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden.

De zitting in het parlement moet leiden tot een regeringscoalitie zonder de Likoed-partij van Netanyahu. Op het einde van het debat volgt een vertrouwensstemming over de nieuwe regering. Krijgt de anti-Netanyahu-coalitie het vertrouwen, dan betekent dat na twaalf jaar het einde van het premierschap van de rechtse politicus.

De coalitie van acht partijen beschikt over de kleinst mogelijke meerderheid, met 61 van de 120 zetels. Netanyahu en zijn medestanders hebben nog geprobeerd het monsterverbond te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken.

De partijen uit het blok worden vooral verenigd door hun wens om de voor corruptie vervolgde Netanyahu te zien vertrekken. Er doen rechtse, linkse en centrumpartijen mee. Ook een partij die opkomt voor Arabische Israëliërs heeft getekend voor de coalitie.

Als het parlement akkoord gaat, mag de rechtse nationalist Naftali Bennett het land twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als premier.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten