Tranen van Stefanos Tsitsipas waren voor meer dan verloren Roland Garros-finale: “Vijf minuten ervoor verloor ik mijn lieve oma”

Foto: EPA-EFE

Novak Djokovic knokte zondag in de finale van Roland Garros vanuit een verloren positie terug en kroonde zich in het duel tegen Stefanos Tsitsipas alsnog te winnaar. Zo werd het wel een heel emotionele dag voor de Griek, die zijn grootmoeder net had verloren.

LEES OOK. Novak Djokovic buigt dubbele achterstand nog helemaal om en wint pas voor tweede keer Roland Garros

De Servische nummer 1 van de wereld maakte een achterstand van twee sets goed en trok na een beklijvend duel van ruim vier uur aan het langste eind. Dat amper twee dagen nadat hij de op gravel schier onklopbare Rafael Nadal had verslagen.

“Ik heb in minder dan 48 uur tegen twee grote kampioenen gespeeld. Fysiek en mentaal was het de voorbije twee, drie dagen heel lastig voor mij”, reageerde Djokovic. “Zelfs bij een 0-2 achterstand slaagde ik erin mentaal bij de les te blijven. Dit is opnieuw een droom die uitkomt. Ik ben heel fier, heel gelukkig. Ik wil graag verder doen!”

De teller van Djokovic staat nu op negentien grandslamtitels, amper een minder dan recordhouders Nadal en Roger Federer. Hij is tevens de eerste man in Open Era die elke grandslam minstens twee keer heeft gewonnen.

Tranen van Stefanos Tsitsipas waren voor meer dan verloren Roland Garros-finale: “Vijf minuten ervoor verloor ik mijn lieve oma”
Foto: ISOPIX

Drama voor Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas leek op de Court Philippe Chatrier op weg naar een eerste grandslamtitel, maar zag die droom alsnog uiteenspatten. Na de finale had de 22-jarige Griek lovende woorden voor zijn tegenstander.

“Het is niet gemakkelijk. Het was een groot gevecht. Ik heb mijn best gedaan, het was mijn eerste finale. Novak heeft ons de laatste jaren getoond wat voor een grote kampioen hij is. Hopelijk kan ik op een dag de helft bereiken van wat hem is gelukt”, zei de nummer vijf van de wereld.

“Bij de 0-2 achterstand verliet hij de court. Ik weet niet wat er gebeurd is maar daarna was hij een andere speler. Hij speelde veel beter. Goed voor hem, hij deed het uitstekend”, vervolgde Tsitsipas. “Ondanks mijn verlies vandaag heb ik vertrouwen in mijn spel. Ik wil mezelf niet tekortdoen. Er is geen reden waarom ik op een dag niet de trofee kan vasthouden.”

Na afloop bleek dat de Griek om een goeie reden zo hard vocht voor de zege in Parijs. Vijf minuten voor hij de baan op moest, hoorde hij dat zijn grootmoeder was overleden.

“Het leven draait niet om winnen of verliezen”, aldus Tsitsipas. “Het draait om genieten van elk moment, of dat nu samen of alleen is. Een betekenisvol leven leiden, zonder miserie. Prijzen pakken en overwinning vieren, dat is iets maar niet alles. Vijf minuten voor ik het tennisveld opstapte, verloor mijn lieve grootmoeder haar strijd met het leven. Een wijze vrouw die in het leven geloofde en door haar vrijgevigheid niet te vergelijken was met iemand anders. Het is zo belangrijk om meer mensen zoals haar op deze wereld te hebben. Omdat je door hen tot leven komt. Ze doen je dromen. Ik wilde dat zeggen, wat de omstandigheden ook waren. Dit was voor haar. Bedankt.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN