Twee Amerikanen geven toe dat ze Carlos Ghosn hielpen bij ontsnapping uit Japan

Bron © BELGA

Carlos Ghosn. Foto: AP

Twee Amerikaanse verdachten hebben maandag, op de eerste dag van hun proces in Tokio, toegegeven dat ze een rol hebben gespeeld bij de ontsnapping van voormalig Nissan-topman Carlos Ghosn uit Japan.

LEES OOK. Hoe de gevallen autokoning voor één van de grootste verdwijntrucs ooit tekende (dankzij zijn inventieve vrouw) (+)

Bij de start van de hoorzitting werden de aanklachten voorgelezen tegen Michael Taylor (60), een voormalig lid van de Amerikaanse special forces die nadien overstapte naar een private veiligheidsdienst, en zijn zoon Peter Taylor (28). De twee verdachten hebben de aanklachten niet betwist.

Twee Amerikanen geven toe dat ze Carlos Ghosn hielpen bij ontsnapping uit Japan
Peter en Michael Taylor. Foto: AFP

Ghosn, die CEO was van autobouwers Nissan en Renault, zat eind 2019 op verdenking van fraude in huisarrest in Japan. Michael en Peter Taylor worden ervan verdacht de zakenman op 29 december 2019 het land te hebben uitgesmokkeld. Ze zouden Ghosn verstopt hebben in een kist voor geluidsapparatuur, die aan boord van een privévliegtuig werd gebracht. Uiteindelijk kwam Ghosn terecht in Libanon, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Japan.

Ghosn heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is aan financieel gesjoemel en schending van vertrouwen. Hij zei dat hij in Japan geen eerlijke rechtszaak verwachtte.

AANGERADEN