NAVO: “Assertieve gedrag van China vormt systemische uitdaging”

Bron © BELGA

De ambities en het assertieve gedrag van China vertegenwoordigen “systemische uitdagingen” voor de internationale afspraken en thema’s die relevant zijn voor de veiligheid van de NAVO-landen. De staats- en de regeringsleiders van de 30 NAVO-landen zijn het maandag, tijdens en top in Brussel, eens geworden om zich forser uit te spreken over China. En ook Rusland kwam aan bod.

De NAVO-bondgenoten tonen zich bezorgd over “het dwingende beleid (van de Chinezen, red.) dat in contrast staat met de fundamentele waarden” van het bondgenootschap. Er wordt onder meer gewezen op de uitbreiding van het kernwapenarsenaal en het gebrek aan transparantie over zijn militaire modernisering.

Het is voor het eerst dat de NAVO zich zo duidelijk uitspreekt tegen China.

Geen “business as usual” zolang Rusland internationale wetten niet respecteert

“Zolang Rusland de internationale wetten en zijn internationale verplichtingen en verantwoordelijkheden niet respecteert, kan er geen terugkeer zijn naar een ‘business as usual”. Ook dat zijn de staatshoofden en regeringsleiders maandag overeengekomen tijdens de NAVO-top in Brussel.

Rusland blijft de waarden, principes, vertrouwen en engagementen verbreken die zijn uitgeschreven in de documenten die de relatie tussen de NAVO en Rusland beschrijven, klinkt het ook in de gezamenlijke mededeling van de NAVO-lidstaten. “We hebben alle praktische burgerlijke en militaire samenwerking met Rusland opgeschort, terwijl we ook een open dialoog behouden.”

De NAVO-landen geven aan dat ze blijven reageren op de verslechterende veiligheidssituatie door de afschrikkings- en verdedigingspositie te versterken, onder meer door een geavanceerde aanwezigheid in het oostelijke deel van het Bondgenootschap, bijvoorbeeld in de Baltische staten. “De NAVO zoekt geen confrontatie en vormt geen bedreiging voor Rusland”, aldus de staats- en regeringsleiders, die benadrukken dat alle genomen beslissingen in overeenstemming zijn met de internationale verplichtingen.

Rusland stond, net als China, hoog op de agenda van de NAVO-top. De Amerikaanse president Joe Biden gaf tijdens een bilaterale ontmoeting met secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan dat de NAVO de nieuwe uitdagingen moet aanpakken die uit beide landen komen. Woensdag heeft Biden een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin in het Zwitserse Genève.

AANGERADEN