Advocate slachtoffer na veroordeling topmagistraat Johan Sabbe: “Hart onder de riem voor wie schrik heeft geloofd te worden”

Bron © BELGA

Advocate Christine Mussche en haar cliënte Vanessa Cantaert (44).

Gent -

“Het arrest is een hart onder de riem voor alle mensen die schrik hebben om geloofd te worden. Mijn cliënte vreesde of iemand met zo’n positie ooit veroordeeld zou worden, maar vandaag blijkt dat wel zo te zijn.” Dat zegt Christine Mussche, de advocate van het slachtoffer.

LEES OOK. Topmagistraat Johan Sabbe veroordeeld tot vier maanden met uitstel: “Staat vast dat hij haar bij de borsten en tussen de benen vastgreep” (+)

Het hof van beroep achtte maandag zowel de aanranding van de eerbaarheid als het ongewenst seksueel gedrag op het werk bewezen. Het hof legde topmagistraat Johan Sabbe vier maanden cel met uitstel op maar sprak geen ontzetting uit de rechten uit, wat zou betekenen dat hij zijn functie in theorie opnieuw zou kunnen uitvoeren. “Al blijft het de vraag of hij met dergelijke veroordeling de juiste man op de juiste plaats is voor dergelijke functie”, zegt Mussche.

“Het arrest is een hart onder de riem voor alle mensen die schrik hebben om geloofd te worden. Mijn cliënte vreesde of iemand met zo’n positie ooit veroordeeld zou worden, maar vandaag blijkt dat wel zo te zijn. De woorden van Sabbe zijn als ongeloofwaardig afgedaan en haar woorden als volledig geloofwaardig beoordeeld.”

“Het belangrijkste voor mij is dat het hof mij geloofd heeft”, zegt de chauffeur zelf. “Het was onbegrijpelijk dat hij de vrijspraak vroeg. Hij betwiste alles en zei dat het voor hem een verliefdheid was. (..) Ik durfde geen neen zeggen. Ik wist dat als ik dat ging zeggen het tegen mij ging gebruikt worden. Hij ging wel een manier vinden om mij te ontslaan of naar een dienst over te plaatsen. De stap zetten naar een proces was heel moeilijk voor mij. Ik had ergens nog gehoopt dat het tot een minnelijke schikking zou kunnen komen, maar meneer Sabbe is daar jammerlijk genoeg niet op ingegaan.”

AANGERADEN