Bussen verdwijnen volledig uit Brusselse voetgangerszone

Bron © BELGA

Foto: rv

Brussel -

De bussen van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB verdwijnen volledig uit de voetgangerszone in de hoofdstad. Tot nu toe reden ze nog op een kort stukje tussen de Verversstraat en het Fontainasplein, maar die lus wordt geschrapt. Dat schrijft Bruzz en wordt bevestigd door Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt.

Het gaat om de bussen van lijnen 48 en 95 die niet langer tussen de voetgangers door moeten op een stukje van de voetgangerszone. De aanleiding voor de beslissing was een werfsituatie waardoor uitgetest kon worden of de bussen geen andere route kunnen nemen. Het was bovendien het door de bussen beschadigde wegdek in de voetgangerszone dat op dat moment werd vervangen.

“We hebben enkele weken lang een omleiding georganiseerd via de Zuidstraat. Daar hebben we vastgesteld dat het niet tot problemen gezorgd heeft voor de handelaars. Zij waren ook positief over de ervaring”, zegt schepen Dhondt.

Aan de bereikbaarheid zal er weinig veranderen. Het is de veiligheid en de beleving voor zowel de buschauffeurs als zwakke weggebruikers die erop vooruit gaat.

“De MIVB was mede vragende partij. Bussen zijn voor voetgangers soms indrukwekkend, maar omgekeerd is dat voor buschauffeurs ook stresserend. Je moet enorm oplettend zijn en stapvoets rijden”, aldus Dhondt.

Voertuigen zijn in de voetgangerszone enkel nog toegelaten voor leveringen tussen 4 en 11 uur. Op termijn kan er door het wegvallen van de bussen nu een automatisch bewegend paaltje gezet worden dat enkel naar beneden gaat tijdens de tijdsperiode waarop geleverd kan worden.

AANGERADEN