“Vrijhandelsdeal tussen Australië en Groot-Brittannië beklonken”

Bron © BELGA

De Australische premier Scott Morrison en de Britse premier Boris Johnson zouden maandagavond tijdens een diner in Downing Street een akkoord hebben bereikt. Foto: AFP

Er is een vrijhandelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië overeengekomen en de deal zal dinsdagmorgen bekend worden gemaakt, zo meldt Sky News op basis van een regeringsbron. De Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison zouden maandagavond tijdens een diner in Downing Street een akkoord hebben bereikt over de voorwaarden.

De Britse regering is er veel aan gelegen om voor eind juni een vrijhandelsovereenkomst met Australië te sluiten. Het wil laten zien in staat te zijn nieuwe economische kansen te creëren na het verlaten van de Europese Unie. De deal is bedoeld om het handelsvolume tussen beide landen te vergroten tot boven de huidige 20 miljard pond (ongeveer 23,3 miljard euro).

Het gaat om de eerste grote post-Brexit vrijhandelsovereenkomst met een land waarmee het VK als EU-lidstaat geen bestaande handelsovereenkomst had. De deal is ook van belang omdat het de voorwaarden zal bepalen voor toekomstige onderhandelingen met andere landen zoals de Verenigde Staten.

Vorige maand zou verdeeldheid zijn geweest onder Britse ministers over de voorwaarden van de deal. Sommigen waren bezorgd dat een tarief- en quotavrije overeenkomst ertoe zou leiden dat boeren in het land het moeilijk zouden krijgen om te concurreren.

AANGERADEN