Eneco wil gaskraan dichtdraaien tegen 2035

 ©  ISOPIX

Bron: BELGA

De leverancier van elektriciteit en gas Eneco wil tegen 2035 klimaatneutraal worden. Om dat doel te bereiken wil het energiebedrijf onder meer afstappen van aardgas. Daarvoor rekent het ook op zijn klanten.

Eneco is een Nederlandse groep die daarnaast actief is in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In ons land telt het bedrijf ongeveer een half miljoen klanten, van wie het grootste deel zowel elektriciteit als aardgas afneemt.

De hele groep heeft nu het voornemen om volledig klimaatneutraal te zijn met vijftien jaar vervroegd tot 2035. Niet alleen in de eigen activiteiten, goed voor een miljardeninvestering, maar ook bij de levering van energie aan klanten.

Om dat laatste te verwezenlijken, wil Eneco met name afstappen van aardgas. Zo gaat het uiterlijk tegen 2025 stoppen met de verkoop van gasketels en wil het klanten duurzame alternatieven aanbieden, zoals elektrische of hybride warmtepompen en ketels die klaar zijn voor waterstof. Het bedrijf wil daarbij ook voorzien in “toegankelijke financiering”, niet alleen wat bijvoorbeeld warmtepompen, maar ook wat isolatie betreft. Tegen 2035 hoopt Eneco de gaskraan dan uiteindelijk te kunnen dichtdraaien.

Het energiebedrijf beseft wel dat het vooral in België moeilijk zal zijn om consumenten te doen afstappen van aardgas. Ron Wit, de directeur energietransitie bij de Eneco Group, wijst onder meer op de relatief lage belasting die in België wordt geheven op de fossiele brandstof. Hij verwacht van de overheid dan ook maatregelen die het “aantrekkelijk maken om ook in België over te stappen”.

Groen gas

Als het uitfaseren van aardgasleveringen aan klanten tegen 2035 niet zou lukken, kijkt Wit in de eerste plaats naar groen gas als alternatief. “Maar als ook dat niet lukt, dan gaan we naar CO2-compensatie kijken.”

Eneco heeft naar eigen zeggen geen schrik dat het ontmoedigen van de fossiele brandstof klanten zal wegjagen. “We geloven er rotsvast in dat klanten die voor ons hebben gekozen, bewust hebben gekozen voor groene energie en ook bij ons zullen blijven”, maakt Jean-Jacques Delmée, de CEO van Eneco België, zich sterk.

Voorts vormen onder meer nog het inzetten op de elektrificatie van de industrie en de mobiliteit, investeringen in nieuwe warmtebronnen en een volledig CO2-vrije elektriciteitsproductie belangrijke onderdelen van het plan van Eneco. Wat dat laatste betreft, wil het bedrijf enerzijds tegen 2025 zijn productie van hernieuwbare energie verdubbelen tot 3.200 megawatt. Anderzijds gaat Eneco zijn grote gascentrales sluiten of ombouwen, zodat ze op groen gas of waterstof kunnen draaien.

Opmerkelijk is dat Eneco momenteel nog een nieuwe gascentrale wil bouwen in Manage in Henegouwen. “Dat lijkt paradoxaal”, zegt Miguel de Schaetzen, de directeur van Eneco Wind. “Maar we leven in België en in België is er een ambitieus plan voor de nucleaire exit. Als er geen wind of zon is, moeten wij dus elektriciteit kunnen verzekeren.” De nieuwe centrale zou op termijn bovendien op waterstof kunnen draaien. De Waalse overheid wil dat Eneco er de CO2 ook afvangt, maar Eneco twijfelt aan de technische haalbaarheid en de wenselijkheid van die verplichting.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten