Presidentsverkiezingen Peru: VN roept op tot kalmte in afwachting van kiesresultaten

 

 ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Hoge VN-Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet heeft de Peruvianen opgeroepen tot kalmte in afwachting van de definitieve uitslag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die op 6 juni plaatsvond.

“Het baart mij zorgen als ik zie dat wat een viering van de democratie zou moeten zijn, zich ontwikkelt tot een broeinest van verdeeldheid en een steeds groter wordende kloof creëert binnen de Peruviaanse samenleving”, verklaarde Bachelet. “Ik roep op tot reflectie, kalmte en respect voor de democratische waarden”, voegde ze er nog aan toe.

Castillo nipt op voorsprong

De marxistische dorpsonderwijzer Pedro Castillo en de rechts-populistische Keiko Fujimori zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace, maar de officiële resultaten van de stembusslag laten op zich wachten. De autoriteiten zijn enkele dagen geleden een onderzoek gestart naar tienduizenden betwiste stembiljetten en dat onderzoek duurt nog altijd voort. De spanningen in het land lopen inmiddels verder op.

Volgens de meest recente officiële resultaten met 99,93 procent van de stemmen geteld, zou Castillo het nipt halen van Fujimori, maar het verschil tussen beide kandidaten bedraagt slechts 49.000 stemmen. Fujimori betwist de voorsprong van haar linkse tegenstander en vroeg woensdag dat tienduizenden stembiljetten ongeldig zouden worden verklaard. Er wordt nu in bepaalde stembureaus opnieuw geteld.

Het nieuwe staatshoofd van Peru zal voor grote uitdagingen komen te staan. Het land worstelt met de coronapandemie, met een economische recessie en met een versnipperd parlement.

LEES OOK. Boer op blote voeten wordt president van Peru: politieke ervaring of een duidelijke ideologie heeft Pedro Castillo niet (+)

LEES OOK

Nu in het nieuws