Tejay van Garderen zet na Amerikaans kampioenschap punt achter wielercarrière: “Voel me niet meer effectief”

 

 ©  ISOPIX

De Amerikaan Tejay van Garderen (32) van EF Education-Nippo neemt komende zondag, na het Amerikaans kampioenschap wielrennen in Knoxville, afscheid van het wielrennen. Hij zal vooral om zijn vijfde plaatsen in de Tour de France in 2012 en 2014 herinnerd worden.

Thomas Cami

“Weinig Amerikanen hebben zo’n verzameling shirts: In 2012 veroverde hij de witte trui in de Tour de France (de trui voor beste jongere), hij heeft ook nog zijn overwinningstruien uit de Tour of California en de USA Pro Challenge, én bovendien heeft hij zijn trui van het Amerikaans Olympisch team”, luidt het in een officiële persmededeling van EF. “Hij won het respect van zijn ploegmaats én rivalen over de jaren heen, hij was een fantastische renner in onze ploeg. Hij zal herinnerd worden als één van de beste Amerikaanse wielrenners ooit.”

Ook Van Garderen zelf blikt terug op een geslaagde carrière: “Ik ben tevreden dat ik zo een complete renner was. Velen zullen waarschijnlijk meer van mij verwacht hebben, vanwege mijn uitzonderlijk goede resultaten op jonge leeftijd. Voor vele jaren presteerde ik nochtans op een hoog niveau, maar ik raakte nooit echt dat stapje hoger. Dat is nochtans wat de mensen wilden zien, en dat begrijp ik.”

Het wieleravontuur van Van Garderen komt zondag ten einde. “Ik voel me niet echt effectief meer als wielrenner. Wanneer je capaciteiten om te presteren afnemen, moet je op zoek naar een manier om daar toch bovenop te komen. Ik heb niet genoeg kwaliteiten zoals anderen om kopmannen door alle moeilijke delen van een parcours te loodsen. We hebben jongens zoals Alberto Bettiol en Jens Keukeleire die daar veel beter in zijn. Ik dacht bij mezelf: met welk doel rijd ik nog? Als je acht mensen moest invullen voor een wedstrijd, kon ik meteen acht andere renners bedenken die het team beter konden helpen dan ikzelf. Maar ik ben zeker tevreden over mijn carrière, en ik heb het beste uit mezelf gehaald”, besluit de Amerikaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten