“Ontmoeting tussen Biden en Poetin zal langer dan 4 uur duren”

Bron © BELGA

Biden en Poetin ontmoetten elkaar in het verleden al meermaals, hier in 2011 tijdens een top over het conflict in Syrië.. Foto: AP

De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zal naar verwachting langer dan vier uur duren. Dat melden Zwitserse media.

De staatshoofden zouden tegen 13 uur aankomen in Villa La Grange aan het Meer van Genève. De Zwitserse president Guy Parmelin ontvangt er eerst Poetin, en daarna arriveert Biden. Na een kort samenzijn van de drie staatshoofden gaan Biden en Poetin samen met hun ministers van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken en Sergej Lavrov, in gesprek. Daarna begint de top pas echt, als Biden en Poetin zonder hun ministers in beraad gaan.

LEES OOK. Killer dan de Koude Oorlog: topontmoeting Biden-Poetin start in sfeer van vijandelijkheid (+)

Zowel Amerikaanse als Russische woordvoerders schatten dat de top langer dan vier uur gaat duren. Er staat geen lunch op het programma. Biden kwam dinsdag al in Genève aan, en werd ontvangen door de Zwitserse vicepresident. Poetin landt kort voor de top op de luchthaven en gaat zonder officiële ontvangst rechtstreeks naar de villa aan de andere kant van de stad. Er zijn geen persconferenties na afloop, maar verwacht wordt dat de twee leiders wel apart nog een toelichting geven over het onderhoud.

Relaties op dieptepunt

De top vindt plaats op initiatief van de Verenigde Staten en is erop gericht om de banden met Rusland aan te halen. De twee landen liggen al langer met elkaar overhoop over verschillende kwesties. Poetin zei onlangs dat de Russisch-Amerikaanse betrekkingen een dieptepunt hebben bereikt sinds de komst van Biden.

Naast de mogelijke terugkeer van de ambassadeurs wordt in Genève gesproken over onder meer de vermeende cyberaanvallen door Rusland, de uitwisseling van gevangenen, het conflict in Oost-Oekraïne en de coronapandemie. In de aanloop naar de top werden de verwachtingen door beide partijen getemperd. Zo zei Biden vooral te willen voorkomen dat de relatie met Rusland verder verslechtert. Mensenrechten kunnen aan bod komen, maar er zal volgens Zwitserse media niet over bepaalde personen worden gesproken zoals de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Voor zijn vrijlating betoogden dinsdagavond enkele tientallen mensen vlak bij het Meer van Genève.

Door jvh
AANGERADEN