“Positieve” eerste ontmoeting tussen Joe Biden en Vladimir Poetin, maar toch...: “Als Navalny sterft, zullen de gevolgen voor Rusland vernietigend zijn”

Bron © belga, cnn, bbc

Er was geen sprake van vijandigheid. Integendeel zelfs, de gesprekken verliepen heel constructief. Dat hebben zowel de Russische president Vladimir Poetin als zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden woensdagavond gezegd op twee aparte persconferenties na hun eerste ontmoeting. “Maar ik heb Poetin ook gewaarschuwd”, aldus Biden. “Als Navalny sterft, zullen de gevolgen voor Rusland vernietigend zijn.”

LEES OOK. Killer dan de Koude Oorlog: topontmoeting Biden-Poetin start in sfeer van vijandelijkheid (+)

De ontmoeting tussen het Amerikaanse staatshoofd Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Genève is woensdag iets na 17 uur Belgische tijd beëindigd. Het gesprek duurde uiteindelijk 3 uur en 21 minuten, minder dus dan de vier à vijf uur die aanvankelijk in het vooruitzicht waren gesteld. Het was de eerste keer dat de twee elkaar zagen sinds Biden begin dit jaar Amerikaans president werd.

Tijdens de ontmoeting hadden de twee het naar alle waarschijnlijkheid over atoomwapens, wapencontrole en de conflicten in Afghanistan, Syrië en Libië. Biden maakte vooraf ook duidelijk dat hij mensenrechtenschendingen in Rusland ter sprake zou brengen. “De gesprekken zijn erg constructief verlopen”, aldus Poetin, die als eerste een persconferentie gaf. “Op veel kwesties lopen onze meningen uiteen, maar de twee partijen hebben het verlangen aangetoond om elkaar te begrijpen en te zoeken naar middelen om de posities dichter bij elkaar te brengen. Er was geen sprake van vijandigheid. Joe Biden is een ervaren staatsman. Hij is helemaal anders dan zijn voorganger, Donald Trump.”

Ambassadeurs

Naar aanleiding van de groeiende spanningen tussen de beide landen waren de ambassadeurs in Moskou en Washington eerder dit jaar naar hun vaderland teruggeroepen. De Russische ambassadeur Anatoli Antonov werd drie maanden geleden uit Washington teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat Biden in een interview Poetin als “killer” had omschreven. Daarnaast legde de Amerikaanse regering nieuwe sancties op tegen Rusland vanwege een cyberaanval en inmenging bij de verkiezingen. Rusland ontkende die beschuldigingen en trof tegensancties tegen onder meer Amerikaanse diplomaten. De Russische buitenlandminister drong er bij de Amerikaanse ambassadeur John Sullivan op aan dat hij Moskou zou verlaten.

Maar volgens Poetin zijn hij en Biden nu overeengekomen dat de ambassadeurs kunnen terugkeren naar hun standplaats. “Wanneer ze terugkeren is een zuiver technische kwestie.”

Aleksej Navalny

Poetin had het ook over Kremlincriticus Aleksej Navalny. “Hij wist dat hij de Russische wet brak, dat hij de wet zelfs meermaals gebroken heeft”, zo luidde het. “Hij wist maar al te goed wat hij wilde, maar toch kwam hij terug naar Rusland. Hij wilde gearresteerd worden.”

Cyberaanvallen

De Russische president zei ook nog dat zijn delegatie de Amerikanen “heel wat informatie” heeft verstrekt over recente cyberaanvallen. Poetin verwees daarmee naar de cyberaanval op Colonial Pipeline, het grootste pijplijnbedrijf van de Verenigde Staten. Volgens de Amerikanen zaten de Russen daarachter. “Cybersecurity wordt de komende tijd alleen maar belangrijker voor beide landen”, aldus Poetin. “Het is belangrijk dat de VS stopt met insinuaties maken en we starten met meer expertise aan te brengen.”

Volgens Biden, die na Poetin aan zijn persconferentie begon, zijn er duidelijke afspraken gemaakt rond cyberveiligheid. “We hebben zestien infrastructuren aangeduid die off limits zijn”, aldus de Amerikaanse president. “Rusland ging daarmee akkoord. Maar akkoord gaan is één ding, het in de praktijk uitvoeren is nog iets anders.”

“Niet tegen Rusland, maar voor Amerika”

Nog volgens Biden hebben de twee leiders “de unieke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de relatie tussen beide laden stabiel en voorspelbaar is”. “Als er verschillen zijn, wil ik Poetin doen begrijpen waarom ik zeg wat ik zeg en waarom ik doe wat ik doe. Ik heb hem verteld dat mijn agenda niet tegen Rusland of iemand anders is, maar voor Amerika. Voor het Amerikaanse volk.”

Biden benadrukte het belang van de ontmoeting face to face. “Ik heb gedaan waarvoor ik naar hier gekomen ben: identificeren wat beide landen kunnen doen om onze gezamenlijke interesses te verbeteren, zaken waar ook de rest van de wereld beter van wordt. En dat is gelukt. De toon van de hele ontmoeting was goed, positief.”

Tegelijk heeft Biden Moskou, naar eigen zeggen, gewaarschuwd voor inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. “Ik heb duidelijk gezegd dat we pogingen om onze democratische soevereiniteit te schenden of destabilisering van onze democratische verkiezingen niet zullen tolereren, en dat we daarop zullen antwoorden”, zei Biden.

Daarnaast beloofde Biden zijn Russische collega dat hij de mensenrechtensituatie in Rusland zal blijven aankaarten. “Als Navalny sterft, zullen de gevolgen voor Rusland vernietigend zijn.”

Door mtm
AANGERADEN