Volvo Car Gent hele week stil door tekort aan halfgeleiders: personeel economisch werkloos

Foto: BELGA

Gent -

De productie bij Volvo Car Gent ligt heel volgende week stil. Dat komt door een tekort aan halfgeleiders bij de toeleveranciers van Volvo. Het is de eerste keer dat de band om die reden zo lang stilligt.

Wereldwijd is er een tekort aan halfgeleiders. Dat zijn kleine elektronische chips die voornamelijk in Azië worden gemaakt en gebruikt worden in onder meer smartphones, spelconsoles, huishoudtoestellen en auto-onderdelen.

De fabrikanten kunnen de enorme vraag niet volgen en leveren de chips op de plekken waar ze op dat moment het meest nodig zijn. Enkele toeleveranciers van Volvo Car Gent krijgen daarom op dit moment geen chips. Daardoor krijgt de Gentse fabriek geen onderdelen en kunnen er geen auto’s worden gemaakt.

Economisch verlies

“De afgelopen maanden heeft de band daardoor nog al eens een shift of twee, of soms eens een dag, stilgelegen, maar volgende week wordt er voor het eerst een hele week niet gewerkt”, bevestigt Barbara Blomme, woordvoerster van Volvo Car Gent.

“We hopen vanaf maandag 28 juni opnieuw te kunnen produceren”, zegt Blomme. “We bekijken de situatie van dag tot dag. Het is nog te vroeg om in te schatten wat het economische verlies is, want het jaar is nog maar halfweg. Maar het is geen goed nieuws, zoveel is zeker.”

De 6.500 personeelsleden van Volvo Car Gent zijn woensdagochtend ingelicht over de tijdelijke sluiting. “Ze worden economisch werkloos door overmacht. Er zijn dus inkomensgaranties voorzien”, zegt Blomme.

Door Sander Luyten
AANGERADEN