Remco Evenepoel: “Dat Yves wint verzacht de pijn, maar dit is toch wel een dreun voor de Spelen”

Foto: BELGA

Remco Evenepoel heeft zijn favorietenrol op het BK tijdrijden niet kunnen waarmaken: hij strandde op de tweede plaats op twintig seconden van zijn ploegmaat Yves Lampaert. En dan kwam duidelijk hard aan. Bronzen medaillewinnaar Victor Campenaerts was dan weer wél erg tevreden.

LEES OOK. Beresterke Yves Lampaert klopt Remco Evenepoel en wint voor eigen volk het BK tijdrijden

“Het is altijd leuk als iemand van de ploeg wint, maar ik had er natuurlijk heel hard mijn zinnen op gezet om zelf te winnen”, bekende Evenepoel aan de finish. “Maar als er iemand mocht winnen vandaag, was het Yves. Dat verzacht de pijn toch wel.”

“Ik heb zo rap mogelijk gereden en het is duidelijk dat Yves een pak beter was. Ik kom al bijna ten van in Izegem-centrum, en in de tweede ronde maakte ik een tweede fout in die bocht naar rechts. Het bleek dus wel dat het toch niet echt goed was vandaag.”

Plots reed er zelfs een auto voor hem op het parcours: “Jammer dat zoiets kan gebeuren op een afgesloten parcours, ik schrok toch wel even. Ik dacht eerst dat het de wagen van Victor (Campenaerts, red.) was, maar dat kon natuurlijk niet want het was een auto zonder reclame. Het was jammer want ik was toch wel even geschrokken, maar dat zal het verschil niet hebben gemaakt: Yves was al in de eerste ronde een tiental seconden sneller en heeft dat enkel kunnen uitbreiden. Hij was duidelijk beter.”

“Dreun richting de Olympische Spelen”

“Ik moet bekennen dat dit voor mij toch wel een dreun is richting de Olympische Spelen... Er is nog werk aan de winkel, dat heb ik vandaag wel gemerkt. Zeker voor die lange inspanningen en de warmte er nog eens bij. Ik denk dat het min of meer dezelfde omstandigheden gaan zijn in Tokio, de luchtvochtigheid zal zelfs nog erger zijn...”

Of hij niet te veel verwacht van zichzelf? “Ik moet dit even laten bezinken, maar denk dat ik minder van mezelf verwacht dan de buitenwereld. Maar als je naar een kampioenschap gaat, wil je winnen. Als dat niet lukt, is dat altijd even pijnlijk als je je zinnen erop hebt gezet. Maar het is niet het einde van de wereld, de zon schijnt: straks een ijsje eten en zondag terug koers!”

Campenaerts: “Nu meer tevreden dan toen ik won”

Victor Campenaerts strandde uiteindelijk op een derde plaats. Ooit zou hij daar erg ontgoocheld om geweest zijn, maar nu was Campenaerts na afloop een gelukkig man. “Ik ben nu meer tevreden dan toen ik won. Op die eerste titel na misschien. Andere jaren kon ik vooraf enkel maar verliezen, maar nu heb ik vooraf gezegd dat ik geen ambitie had. Tegen mijn vader zei ik voor de start nog dat als ik top vijf reed, we er dan eentje op moesten drinken. Ik ben nu zelfs derde geworden en daar ben ik blij om. Ik heb nu elke medaillekleur op een BK tijdrijden gewonnen. Maar nog geen op de weg”, hintte hij ook naar het BK op de weg komende zondag.

Remco Evenepoel: “Dat Yves wint verzacht de pijn, maar dit is toch wel een dreun voor de Spelen”
Foto: BELGA

Ook met de winnaar was Campenaerts tevreden. “Ik ben een grote fan van Remco, maar ik gunde het Yves toch iets meer. Fantastisch dat hij het in zijn eigen achtertuin kan afmaken. Wie de tijdrit in de Baloise Belgium Tour zag, wist dat het close zou worden. Evenepoel was favoriet, maar iemand die in eigen stad rijdt, kan altijd iets meer. Zeker een West-Vlaming. En ik sta toch met twee mooie namen op het podium. Deze derde plaats is vooral het resultaat van een goede basisconditie en jarenlang hard werken op tijdrijden. Daar heb ik op geteerd, want sinds januari reed ik slechts vijf keer op mijn tijdritfiets, tijdritten inclusief. Dan is het wel iets minder aangenaam om een tijdrit te rijden, maar die andere focus heeft me wel een etappezege in de Giro opgeleverd.”

Daarnaast wilde Campenaerts zich ook om een andere reden laten zien: “Voor de Mixed Relay op het WK in eigen land heb ik nu wel getoond dat ik over goede papieren beschik. We zouden met België een mooi team kunnen afvaardigen. De Nederlanders zijn misschien net te sterk, maar op het podium staan in eigen land zou heel mooi zijn. Nu nog zien of Yves er ook voor te vinden is.”

Remco Evenepoel: “Dat Yves wint verzacht de pijn, maar dit is toch wel een dreun voor de Spelen”
Foto: Marc Van Hecke
Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN